Gå til hoved-indhold
Thomas Jørgensen har deltaget i tre olympiske lege som baneleder. Han skal være baneleder-chef ved VM i Aarhus i 2018. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts AvisKapsejlads
Thomas Jørgensen har deltaget i tre olympiske lege som baneleder. Han skal være baneleder-chef ved VM i Aarhus i 2018. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis

Mød Danmarks bedste baneleder Thomas Jørgensen

Thomas Jørgensen fra Svendborg er baneleder på højeste internationale niveau og var ansvarlig for afviklingen af Troense Baadelaugs VM i Star på Lunkebugten.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, søsiden |

Der er kun en god håndfuld af hans slags i Danmark.

Svendborg-drengen Thomas Jørgensen er kapsejlads-dommer på højeste, internationale niveau.

På Thomas Jørgensens cv står bl. a. job som dommer - i sejlsport kaldet baneleder - på hele tre Olympiske Lege.

Thomas Jørgensen har bedømt OL-sejladser i både Beijing og London samt i Rio de Janeiro sidste år. Dertil kommer baneleder-ansvar ved en række verdensmesterskaber for olympiske bådklasser. Helt i Perth i Australien, har Thomas Jørgensen bedømt kapsejlads.

I denne måned har Thomas Jørgensen haft ansvaret som baneleder i det Troense Bådelaug-arrangerede VM for Star-båd. Det er ham, der som baneleder bestemmer, om der skal sejles - eller om der skal dømmes havnedag, hvis vejret er for hårdt.

Tæt kontakt med vejrcenter

- Til den del af min funktion har jeg i Troense haft tæt kontakt med vejrcentret i Karup, siger Thomas Jørgensen til Koøjet.

Når beslutningen om at gennemføre sejladsen er truffet, skal start, mål og de flydende mærker, som sejlerne skal runde, placeres mest hensigtmæsssigt i forhold til land, dybder og retning af vind og strøm.

- Nogle klasser har endda særlige regler. I Star skal der fx ved to sejladser på samme dag være en sejlads med kryds op til mållinjen og en anden på læns, forklarer Thomas Jørgensen.

Startede i Opti i Svendborg

Banelederen startede sin sejlerkarriere i optimistafdelingen i Svendborg Sunds Sejlklub.

- Her hjalp jeg til med at arrangere sejladser. Det gav lyst til en dommer-uddannelse. Først national og fra 2003 international. Nu har jeg gjort det i godt 25 år, siger Thomas Jørgensen om sin ulønnede funktion.

- Det er noget helt særligt at være til et VM her i Troense. Jeg sagde ja med det samme. Det er lidt sejt gået, at de har fået et VM her til, siger Thomas Jørgensen, der i dag bor i Horsens.

content-loader
content-loader
content-loader