Fiskeriminister vil løse problem med spøgelsesgarn i danske farvande
Eva Kjer Hansen vil undersøge, hvor meget tabt fiskegrej der fortsat fisker herhjemme. I 2017 blev der ikke registreret tabt grej i Danmark, mens tallet i Norge ligger på omkring 200 fiskenet årligt.
Minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Eva Kjer Hansen vil have svar på, hvor meget spøgelsesgarn der fisker videre på danske havbunde efter at deres ejere har mistet dem, det skriver dr.dk.
Spøgelsesgarn i dansk farvand
Nye tal fra EU viser, at 27 procent af det affald, der bliver fundet i EU-farvande, kommer fra mistet fiskegrej. Fiskeribiolog ved DTU Aqua i Hirtshals Rikke Frandsen er dog overbevist om at spøgelsesgarn også er at finde i de danske farvande
- Der har været et stort garnfiskeri i Danmark igennem masser af år, så selvfølgelig er der også nogle tabte redskaber i dansk farvand, siger Rikke Frandsen til Public Service P1.
Selvom danske fiskere skal indberette tabt fiskegarn til fiskeristyrelsen, var der i 2017 intet tabt fiskegarn registreret, udover de syv registrerede via en elektronisk logbog.
Norsk oprydningstogt
I Norge har de et system hvor myndighederne hvert år tager på oprydningstogt, samtidig med at væsentligt flere tabte fiskenet bliver indrapporteret. Minister Eva Kjer Hansen udtaler
- Hvis det er tilfældet, at der ligger mere garn derude, end vi umiddelbart troede, så skal vi have en bedre systematisk opsamling af det. Det kræver, at der er noget at tage på togt efter, at der er garn, der skal samles op. Og der har vi simpelthen ikke i dag nok kendskab til omfanget af det spøgelsesgarn, der måtte være ude i havene, siger Eva Kjer Hansen.
DTU Aqua lavede sidste sommer et projekt for Miljøstyrelsen, som viste at de steder hvor der er størst risiko for at finde spøgelsesgarn er Jammerbugten, Langelandsbæltet og området sydvest for Bornholm.