Gå til hoved-indhold
Nykøbing Sjælland ligger godt i læ og er beskyttet for vestenviden. Foto: Sara SulkjærHavne
Nykøbing Sjælland ligger godt i læ og er beskyttet for vestenviden. Foto: Sara Sulkjær

Sommerhavne: Højt til loftet i Nykøbing Sjælland

Med jollesejlere ombord er havnen optimal, fortæller Daniel Threms. De store havnebassiner giver masser af plads til jollesejlads, så børnene ikke behøver at bevæge sig ud af havnen.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk finder sejlernes yndlingshavne. Her fortæller tidligere Dufour-sejler Daniel Threms på 42 år, der i dag låner faderens Saga 27 til sejlads med sine kone og tre børn, om Nykøbing Sjælland Havn, der ofte overses af lystsejlerne. 

Daniel Threms, hvilken havn er din absolutte favorit på sommertogtet? 

- Det er Nykøbing Sjælland, der ligger godt i læ og er beskyttet for vestenviden. Den ligger oppe i en krog, og så har den et kæmpe havnebassin, der er delt op i flere mindre bassiner.

- Siden jeg var helt lille, har jeg derfor kunnet lide havnen, fordi den er så stor, at jeg kunne sejle rundt med min Optimistjolle i den. Det samme gør mine børn i dag, når vi ligger i havnen. Samtidig er byen blomstret op de sidste 5-6 år, herunder også havnen.

Hvad gør denne havn speciel sammenlignet med andre danske havne? 

- Der er luft i havnen, da den er åben og stor, der er kort sagt højt til loftet. Sidste år kom en hel sommersejlerskole forbi, men da er havnen så stor, at de ikke engang fylde 5 %, selvom de lå i telte på havnen og havde Optimistjoller med. 

Hvilke seværdigheder skal man besøge, når man ligger i Nykøbing Sjælland Havn?

- Vi besøger ofte Sommerland Sjælland, der kan være udgangspunktet for en god dagsudflugt. Man går blot op i byen, tager toget tre stop, og så er man i sommerlandet. Derudover ligger der flere gallerier og kunsthåndværker, som ligeledes er rigtig fine at besøge. 

- Desuden ligger et Geocenter nær havnen, som mest af alt minder om et naturreservat. Der er derfor også mange gratis naturoplevelser, særligt hvis man har cykel ombord. 

Hvis noget skulle forbedres i Nykøbing Sjælland Havn, hvad skulle det så være?

- Her er forholdsvis nye toilet- og badefaciliteter, men man skal dog overveje, hvor man ligger sig i forhold til disse. Det kan blive en gåtur på op til to kilometer. Jeg har selv tidligere hoppet i vandet og svømmet derover, så er man ikke til svømmeture på tværs af et havnebassin, kan jeg kun anbefale at søge i nærheden af Is-huset… 

- Trods havnens størrelse er stemningen der dog stadig, da broerne er koncentrerede om et område af havnen. Det er derfor også her, man ligger sig for at være i nærheden af grill og toiletter. 

Hvordan vil du generelt beskrive de danske havne?

- De er blevet meget bedre, så stor ros til alle havne hele vejen rundt. Der er gjort meget for at opgradere for gæstesejlerne, og samtidig har man formået at skabe rammer for dem, der kommer indefra i landet såsom sommerhusgæster og lignende, så de også kan få en oplevelse på havnen. 

- De er med til at skabe det liv, der er på stort set alle havne i dag. Da jeg var barn, skete der ingenting. Når vi sejler nu, er der meget mere for mine børn, da der er mange legekammerater, hvilket også skyldes de billige både, der lokker flere børnefamilier til. 

Om Nykøbing Sjælland Lystbådehavn: 
Havnepladser: Omkring 400 pladser 

Faciliteter: Toilet, bad, cykeludlejning, legeplads, indkøb m.v.

Frihavn: Nej

Havnetakster: 165 kr. (8-10 m)

Hjemmeside: www.odsherredhavne.dk

 

Daniel Threms drømmer om igen at købe en båd, som familien kan sejle på ferie- og weekendture i. Foto: Privatfoto

Foto: Sara Sulkjær

Få overblikket over sejlernes ynglingshavne på sommerturen herunder. Tryk på ikonerne for info om havnene. Kortet er lavet på baggrund af Minbaad.dk's artikelserie 'Sommerhavne'.

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17A4eFG7TnNvsLD654TA7QodfhyU" width="640" height="480"></iframe>
content-loader
content-loader
content-loader