Gå til hoved-indhold
Redaktøren
Troels Kløvedal har afsluttet sin sidste rejse. Han blev 75 år og døde af den grusomme sygdom ALS. Her holdt han foredrag i Aarhus i 2015. Foto: Troels Lykke

Troels Kløvedal lærte os at Danmark ikke er verdens centrum

I 1967 købte Kløvedal stålskibet ”Nordkaperen”, som han sejlede Jorden rundt med tre gange. Det gav genlyd blandt sejlere og ikke-sejlere i Danmark. Han fik inspireret danskerne til at sejle langt.

Af Troels Lykke |

Troels Kløvedal er død, som hele Danmark ved det nu. Medierne skriver løs om den folkekære sejler og forfatter.

Filmmager var han også, som DR, TV2 og andre har haft glæde af. Selvom han trods en turbulent opvækst på børnehjem, plejefamililer og kostskole, havnede han i skibselektrikerlære på Helsingør Værft.

Han sejlede i handelsflåden, men stoppede der og kom siden på højskole og fik en uddannelse som filmfotograf.

Jorden rundt tre gange

Man kan ikke sige at Troels Kløvedal var en småborgerlig bedsteborger, han var en del af ungdomsoprøreret og boede i det socialistiske kollektiv Maos Lyst, og som de øvrige beboere tog han navnet Kløvedal, der var hentet fra Tolkiens univers.

Han hed oprindelig Troels Beha Erichsen. I 1967 købte han Nordkaperen og nåede at sejle jorden rundt tre gange.

Jeg har egentlig ikke rigtigt interesseret mig for Troels Kløvedal, før jeg mødte ham til et foredrag hos Bavaria-forhandleren Dansk Marine Center i Aarhus i 2015. Her fortalte Troels Kløvedal levende og interessant.

Min bedstefar, der døde for snart tyve år siden, sagde altid at han ikke kunne holde ud at høre på Troels Kløvedal i TV. 

- Han er klogere end syv tosser at høre på, sagde min bedstefar der boede i udkanten af Helsinge.

Han var en sej venstremand, gårdejer og telefonmester, der hjalp modstandsfolk under 2. Verdenskrig. Jeg boede hos ham i et par år, da jeg var i militæret og i bank.

Dengang var jeg var enig med min bedstefar, jeg synes Kløvedal talte alt for lidt om sejlads og alt for meget om kultur og historie, noget som historikere var bedre til end ham. 

Takkede nej til Kløvedal-interview

Jeg nåede endda at takke nej til et interview til ham, efter Kløvedals forfatter-agent tilbød mig et med Kløvedal omkring bogen 'Kineserne syer med lang tråd'. En bog, hvor han fortalte om sejlturen til Kina.

Det var selvfølgelig en fejl fra min side at jeg ikke interviewede ham dengang, kan jeg godt se i dag.

Da jeg mødte ham i 2015 og endelig fattede, at den mand har skabt en masse godt for os sejlere, ville han ikke interviewes.

- Alt er sagt, du kan læse mine bøger, sagde han til mig, kortfattet, efter et fantastisk foredrag.

Få måneder senere fik han konstateret nerve- og knoglesygdommen ALS.

Heldigvis fik min kollega, Sara Sulkjær, et godt interivew med Troels Kløvedal i år, via e-mail.

Jeg respekterede ham endnu mere efter jeg var på Naturhistorisk Museum i Aarhus om Troels Kløvedal. En udstilling, der kører frem til 8. september 2019.

Her så jeg virkelig at han har kunnet skabe så meget for os sejlere, trods den hårde, rodløse opvækst. 

Udstillingen du ikke må gå glip af

Udstillingen stiller også skarpt på livets store spørgsmål om kærlighed og frihed og fællesskab.

Den handler om at rejse ud og komme hjem igen, at møde fremmede med nysgerrighed og tillid, at elske naturen og vogte sig for dens kræfter og at blive ved med at gøre sig dygtigere og klogere på verden, som Naturhistorisk Museum skriver.

Fik danskerne ud af hamsterhjulet

Og netop det har vi sejlere godt af at lære. At vi tør træde ud af vores hamsterhjul og lade os styre af oplevelser til søs og ikke af hvor meget vi skal tjene for at opretholde vores høje levestandard.

Troels Kløvedal ønskede at være gældfri, så han havde råd til at sejle. Kløvdal lærte os at Danmarik ikke er verdens centrum. Det er ude i verden, at du for alvor bliver dannet af sejlads og kultur.

Han var en stor inspiration for os sejlere. Noget sønnen Mikkel Beha Erichsen giver videre til os sejlere, noget Mikkel har lært af sin far, efter de mange ture på Nordkaperen.

Tak Kløvedal. Æret være dit minde

Troels Lykke

Troels Kløvedal købte Nordkaperen i 1967. 

Anne-Marie Rindom i spidsen ved EM i Laser Radial

Med rene top-3-placeringer i stævnets seks sejladser har danskeren kurs mod titlen som europamester, tolv point foran sin nærmeste konkurrent. Også stortalentet Anna Munch imponerer ved mesterskabet, hvor hun er i top-10 inden torsdagens sejladser.

Afstemning

Hvor tit træner du din fysik?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Links til andre sites