Professor Bojsen-Møller: Balance over led-øvelser forhindrer skader
Træn muskelgrupperne på begge sider af de særligt belastede led, lyder opfordringen fra tidligere OL-bronzevinder og idræts-professor Jens Bojsen-Møller. Guide til Finn- og jollesejlerne.
Derfor lagde tidligere OL-sejler Jens Bojsen-Møller, der desuden har haft sin daglige gang i universitets- og idrætsverdenen som forsker, underviser og træner, vejen forbi Finn-klassen.
Her var de såkaldte balance over led-øvelser, hvor muskler på begge sider af ledet trænes, blandt Bojsen-Møllers favoritter, da han skulle guide jollesejlerne. For sejleren er det særligt tre led, der bør være i fokus:
* Knæ: Husk at træne bagside af lår
Fire grundlæggende træningsformer
Balance over led-øvelserne er langt fra de eneste øvelser, der bør være på jollesejlernes træningsprogram. Grundlæggende kan den fysiske træning deles i fire, hvor alle dele bør berøres af sejleren:
1. Kredsløbstræning
2. Styrketræning
3. Balance og koordinationstræning
4. Mobilitet og fleksibilitetstræning
Er løbeskoene mere eller mindre bevidst gemt langt væk i skabet, skal jollesejleren ikke være nervøs - det vigtigste er i stedet, at få kroppen i gang:
- Det er vigtigere at få trænet kadaveret, end at det nødvendigvis er nogle bestemte ting. Hvis du ikke kan – eller synes det er sjovt – at løbe, så lav noget andet, der kan få din puls op, konkluderer Finn-bestyrelsen efter mødet.
Husk restitution
Selvom det for nogle kan være fristende at kaste sig over et intensivt træningsforløb - med eller uden løb - forud for den kommende kapsæson, er det dog ikke nødvendigvis en god idé at pakke sportstasken hver dag.
Restitution er nemlig vigtigt, understreger Bojsen-Møller, der generelt opfordrer sejlerne til at restituere 48 timer efter kredsløbs- og styrketræning. Den præcise tid varierer fra person til person, hvorfor det i høj grad gælder om at mærke efter på egen krop.
Find mere info om den fysiske træning hos Finnjolleklassen her.