Gå til hoved-indhold
Det er ikke kun de danske landsholdssejlere, som her, der har glæde af fysisk træning. Også for den almindelige kapsejler er det en god idé at kaste sig over øvelserne. Foto: Team Jena og Katja / FacebookKapsejlads
Det er ikke kun de danske landsholdssejlere, som her, der har glæde af fysisk træning. Også for den almindelige kapsejler er det en god idé at kaste sig over øvelserne. Foto: Team Jena og Katja / Facebook

Professor Bojsen-Møller: Balance over led-øvelser forhindrer skader

Træn muskelgrupperne på begge sider af de særligt belastede led, lyder opfordringen fra tidligere OL-bronzevinder og idræts-professor Jens Bojsen-Møller. Guide til Finn- og jollesejlerne.

Af Sara Sulkjær |

En lang jollekarriere er sjældent smertefri - særligt ikke i Finnjollen, hvor flere sejlere har rundet de 50 år. Det kan mærkes på kroppen.  

Derfor lagde tidligere OL-sejler Jens Bojsen-Møller, der desuden har haft sin daglige gang i universitets- og idrætsverdenen som forsker, underviser og træner, vejen forbi Finn-klassen.

Her var de såkaldte balance over led-øvelser, hvor muskler på begge sider af ledet trænes, blandt Bojsen-Møllers favoritter, da han skulle guide jollesejlerne. For sejleren er det særligt tre led, der bør være i fokus: 

* Knæ: Husk at træne bagside af lår

* Hofter/lænd/nedre ryg: Husk at træne korset og ryg

* Skulder: Husk at træne ‘skub med arme’

Fire grundlæggende træningsformer 

Balance over led-øvelserne er langt fra de eneste øvelser, der bør være på jollesejlernes træningsprogram. Grundlæggende kan den fysiske træning deles i fire, hvor alle dele bør berøres af sejleren: 

1. Kredsløbstræning

2. Styrketræning

3. Balance og koordinationstræning

4. Mobilitet og fleksibilitetstræning

Er løbeskoene mere eller mindre bevidst gemt langt væk i skabet, skal jollesejleren ikke være nervøs - det vigtigste er i stedet, at få kroppen i gang: 

- Det er vigtigere at få trænet kadaveret, end at det nødvendigvis er nogle bestemte ting. Hvis du ikke kan – eller synes det er sjovt – at løbe, så lav noget andet, der kan få din puls op, konkluderer Finn-bestyrelsen efter mødet. 

Husk restitution

Selvom det for nogle kan være fristende at kaste sig over et intensivt træningsforløb - med eller uden løb - forud for den kommende kapsæson, er det dog ikke nødvendigvis en god idé at pakke sportstasken hver dag. 

Restitution er nemlig vigtigt, understreger Bojsen-Møller, der generelt opfordrer sejlerne til at restituere 48 timer efter kredsløbs- og styrketræning. Den præcise tid varierer fra person til person, hvorfor det i høj grad gælder om at mærke efter på egen krop.

Find mere info om den fysiske træning hos Finnjolleklassen her

content-loader
content-loader
content-loader