Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Første holdsejlads for pigerne. Foto: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
Magnus Overbeck fra Hellerup Sejlklub vandt NM-guld i E-jolle for juniorer. Privatfoto
Kapsejlads
Indmarch ved NM i Norge. Foto: Kenneth Bøggild
Kapsejlads
'Frostboksen' fra Faaborg, ejet af Jacob Frost fra Faaborg, blev flittigt brugt af de unge. Foto: Kenneth Bøggild

Nordisk juniormesterskaber - et vindende koncept - danske unge fik metal

Tønsberg lagde land og vand til årets afvikling af de Nordiske Juniormesterskaber for Optimistjoller, Laser 4.7, Laser Radial og Europa joller. Opti-far Kenneth Bøggild fra Vallensbæk fortæller fra Norge, hvor der var dansk guld i E-jolle og sølv i Opti.

Af Troels lykke |

Kenneth Bøggild, Vallensbæk Sejlklub og shore crew for Maria Victoria Bøggild fortæller til minbaad.dk:

Tønsberg og omegn lagde land og vand til årets afvikling af de Nordiske Juniormesterskaber for Optimistjoller, Laser 4.7, Laser Radial og Europa joller. RS Feva, 29er og Zoom8 var også inviteret, men kunne ikke samle felter.

I optimistjolleklassen stillede Danmark med et imponerede hold af 38 sejlere, fordelt på 20 drenge og 18 piger.

De 38 optimistsejlere havde også følgeskab af den hurtige danske Europajolle sejler Magnus Overbeck, som stillede til start i Europa jolle.

Et af årets sociale højdepunkter

Junior NM afvikles på skift mellem de Nordiske og Baltiske lande, og er for sejlerne og de medrejsende forældre og søskende en af årets sociale højdepunkter.

Fokus for stævnet er naturligvis konkurrencerne på vandet, men sejlerne hygger sig på kryds og tværs af sejlklubber, nationer og klasser på land, og det i en grad så stævnet år efter år tiltrækker flere og flere familier, som kombiner deltagelse i stævnet med en herlig i uge hvor fokus er samvær og hygge på land og vand.

Stævnet blev afviklet over fire sejladsdage, hvor der for optimistjolleklassen blev sejlet fleetsejlads om det individuelle mesterskab i tre dage og en dag blev brugt til afvikling af Juniornordiskmesterskab i holdsejlads.

Vejret artede sig således at Tønsberg var begunstiget af en rimelig permanent højtryk som sikrede super fedt sommervejr, med temperatur på mellem 22-30 grader og sol.

Det betød at stævnet blev afviklet i fortrinsvis let vind, hvad så absolut ikke gjorde det let for sejlerne, da banerne var lagt ganske tæt på de stejle klipper, og i perioder således at layline ikke kunne rammes på den ene side af banen, uden at tage bådende på land.

Magnus Overbeck, Hellerup Sejlklub vandt i E-jolle

Som stævnet blev afviklet, stod det klart at Magnus Overbeck, Hellerup Sejlklub var utrolig stabilt sejlende og førte Europajolle klassen fra første sejladsdag.

De resterede sejladsdage så han sig ikke tilbage, og kunne efter fire svære dage lade sig hylde som vinder af Juniornordiskmesterskaberne 2019. Fantastisk flot sejlet af Magnus, som kun har sejlet Europajolle i 1½ år.

Nicklas Holt tog sølv i Opti

Optimistjolle-fleeten var delt op i piger og drenge. Her var det hos drengene en stærkt sejlende Niclas Holt som skulle være med til at afgøre stævnet.

Efter en intens afslutning endte Niclas med en fornem sølvmedalje, et point fra guld og á point med bronzepladsen.

Hos pigerne var det Nanna Schroll Nørgaard som længe lå til at skulle på podiet, men desværre måtte slutte af med en placering lige uden for podiet med en dog ekstrem flot 4 plads, kun et pint fra Bronze.

I holdkapsejladsen, hvor de fem bedste ranglisteplacerede optimistjolle sejlere hos pigerne og drengene, skulle kæmpe om nationens ære i Nordiskmesterskab i Holdkapsejlads, skulle det vise sig at være to uhyre stærkt sejlende danske hold som stillede til start.

Dansk NM-guld i Opti-hold hos drengene

Efter to spændende indledende runder, hvor alle sejlede mod alle, stod det klart at drengene var i guld/sølv finalen og pigerne var kommet i bronze/4 pl. finalen.

Guld/sølv finalen blev sejlet som bedst af tre, og alle tre sejladser skulle tages i anvendelse, inden drengene helt fortjent kunne hyldes som vindere.

Hos pigerne blev finalen afgjort i én sejlads, hvor der reelt aldrig var spænding om resultatet da de hurtigt fik sejlet sig til en vindende kombination, så en fortjent bronze til pigerne var i hus. 

Masser af hygge og hjælpsomhed

Junior Nordisk mesterskab er meget mere end spændende sejlads, og intense konkurrencer på vandet.

Det er en uge hvor det sociale mellem sejlerne, de mange medrejsende familier, og ikke mindst de mange sejlere fra andre lande er i højsædet.

Det er en uge hvor alle hepper på alle, hvor alle forældre og andre hjælpere støtter op om alle de unge sejlere, hvor alle springer til med en hjælpende hånd, hvor der er behov, eller fikser en båd hvor udstyr er brudt ned.

En uge hvor børnene naturligvis har fokus på sejladserne, men timerne på land med badning, hyggekroge, snakke, rundbold og andet for sejlerne er mindst lige så vigtigt.

Juniornordisk mesterskab er meget mere end et mesterskab, det er en ungdoms sejlerfestival hvor sejlsporten værdier om fællesskab, samvær og respekt er i højsæde, og en uge hvor etablerede venskaber forstærkes og nye etableres, fortæller Kenneth Bøggild.

Resultater

content-loader
content-loader
content-loader