Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Tidligere har nordmændene forsøgt at sikre sig en plads på startlinjen i den kommende America's Cup, der sejles i New Zealand i 2021. Nu sættes kursen i stedet mod 2025-udgaven af cuppen. Foto: NTNU/Melk Design

Norsk team vil vinde America's Cup i 2025

De norske sejlere har vendt stævnen mod fremtidig deltagelse i den prestigefyldte kapsejlads, hvor der sejles i lynhurtige både på foils. Netop det store fokus på teknologisk udvikling af bådene har fået Norges maritime erhvervsliv til at gå ombord i det ambitiøse projekt.

Af Sara Sulkjær |

Boreplatforme pumper hvert år enorme pengebeløb i den norske økonomi, hvilket har gjort landet mod nord til ét af verdens rigeste. Selvom størstedelen af kronerne netop hentes på havet, er pengestrømmen dog ikke nået sejlsporten.

Således havde nordmændene sidst deres egen båd til start i en stor, international kapsejlads i 2002. Her var det Knut Frostad, der i Djuice Dragon var på startlinjen i Jorden rundt-sejladsen Volvo Ocean Race, det nyudnævnte The Ocean Race.

Vil vinde med norsk teknologi

I stedet er de dygtigste, norske sejlere de seneste år hoppet ombord på internationale både fra større sejlsportsnationer. Men det skal ændres i 2025, hvor nordmændene har sat kursen mod egen deltagelse i den højteknologiske America's Cup: 

- At sejle 50 knob med foils i en 75-fod lang sejlbåd bliver en realitet. I 2025 vil vi vinde America's Cup med norsk teknologi, understreger Petter Mørland overfor tu.no.

Det er Star-sejleren, der har fem EM- og VM-medaljer i præmieskabet, som sammen med den professionelle norske sejler, Christian Løken har søsat projektet, der går under navnet 'Norstream'. 

Samspil med erhvervslivet

Et projekt, der skal bringe Norge helt til tops i én af verdens rigeste kapsejladser. Med ombord har sejlerne store dele af det norske erhvervsliv, der ikke blot skyder penge i den højteknologiske båd, men i lige så høj grad tager aktivt del i udviklingen ombord. 

Dermed er håbet, at teknologi fra den 75 fod lange, foilende AC-båd kan overdrages til den kommercielle skibsfart i Norge.

Også manden, der har stået i spidsen for konstruktionen af de seneste tre vinderbåde i America's Cup, Chris Mellow, har skrevet sig på det norske holdkort.

Kilde: tu.no

content-loader
content-loader
content-loader