Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anne Sofie Borregaard har brugt utallige timer på vandet med mandlige surfere, hvilket har været med til at højne hendes niveau betragteligt. Foto: Privatfoto
Kapsejlads
En hård og kølig vestenvind er en del af surferlivet på dansk grund. Foto: Privatfoto
Kapsejlads
Det var Bali, der i 2016 lagde ramme om danskerens første erfaringer på surfboardet. Foto: Privatfoto
Kapsejlads
Surferen viser stolt Dannebrog frem under konkurrencer i udlandet. Foto: Privatfoto
Kapsejlads
To gange er Anne Sofie Borregaard kåret til Danmarks bedste surfer. Foto: Privatfoto

Anne Sofie er Danmarks bedste surfer: - Folk tror, det kun er lyst hår og den perfekte tan

Få danskere fanger bølgen på et surfboard. 25-årige Anne Sofie Borregaard er én af dem. På tre år er surferen blevet en del af den danske elite og har samtidig sendt dyre designertasker og all inclusive-ferier med veninderne på langfart.

Af Sara Sulkjær |

Riiiing ring. Den velkendte lyd skærer igennem det spartansk indrettede rum og vækker Anne Sofie Borregaard med et spjæt.

Udenfor kæmper lyset for at få overtaget. Klokken er 05.00, og den 25-årige surfer nærmest sluger morgenmaden i farten, inden hun i solopgangen begiver sig mod strandkanten med boardet under armen.

Før Indonesiens mange turister timer senere tager afsked med den bløde hotelseng, går ombord i morgenbuffeten for senere at hellige sig den famøse vandsport med det blakkede ry.

Dyre designertasker er fortid

For få år siden kunne den blonde dansker ses i pøblen. Med veninderne ved siden svingede den unge pige dankortet i dyre designershops og foretrak fine hoteller med all inclusive. 

Hun havde afsluttet Handelsskolen i 2013 og pakket tasken for at rejse verden rundt med kæresten. Lige indtil parret slog op, og rejsen hang i en tynd tråd. 

Et hårdt break-up, der samtidig blev Borregaards billet til surfernes unikke verden. Uden kæresten ved sin side ville danskeren udfordres. Hun ville derud, hvor hun ikke kunne bunde. Hun ville lære at surfe.

- I dag er jeg vild med at bo med surf-vennerne i en billig træhytte ude i ingenting, hvor vi virkelig kan nyde og mærke naturen. Før skulle der som minimum være wi-fi, og jeg skulle have en lækker taske med hjem, forklarer Boregaard leende.

Sådan er det ikke længe. Designertasker og dyre hotelophold har måttet lade livet, ligesom nye venner er føjet til kontaktbogen. 

Venner, der på søndagens strand-rensningsture smider havaffald i skraldespanden – og allerhelst sender de polerede Instagram-billeder samme vej. Men også kammerater, der velvilligt tog jyden under deres vinger, da hun i 2017 vendte hjem fra sin udlandsrejse med surferblod på tanden. 

EM på et wildcard

Kun tre år har Horsens-surferen haft boardet under fødderne. År, der har budt på røde kinder, tykke våddragter, store og varme bølger i syden samt to flotte DM-titler.

Titler, der gives den surfer, der formår at høste den højeste score hos dommerpanelet, som i de tredive minutter lange heats blandt andet bedømmer udøveren på hastigheden på boardet, poweren på surferens turns og en række andre forhold.

Alt det havde den unge surfer dog knap erfaret, da hun for to år siden røg med til EM i Norge på et wildcard:

- Jeg var egentlig lidt træt af, at jeg var kommet med til noget, jeg ikke helt kunne forstå. Jeg tabte alt, og havde ikke en jordisk chance for at være med, forklarer Anne Sofie Borregaard til Minbaad.dk.

En hård læring, der imidlertid gav surferen mod på mere. Ved sidste måneds europamesterskab i Portugal lykkedes det således Borregaard at blive nummer tre i sine to heats, hvormed hun var med til at sikre Danmark en samlet tiendeplads.

Surfernes Messi

Om top-ti-placeringen kan bevares ved septembers VM i Japan er tvivlsomt. Som noget nyt er surfdisciplinen i 2020 føjet til OL-programmet, hvorfor mesterskabet indgår som den direkte kvalifikation til de ombejlede lege.

Verdens bedste surfere, der normalt rejser jorden rundt på deres egen tour, er derfor på startlinjen, side om side med mestrene fra små surf-nationer som den danske. 

- Det vil svare til at surfe med Messi og Ronaldo. Det er dem, jeg fra dag ét har set op til. Det er de allerbedste i hele verden, fortæller en tydeligt begejstret Borregaard.

Selvom danmarksmesteren kan trække landsholdstrøjen over hovedet, følger egenbetalingen i kølvandet på de internationale stævner som en dyster påmindelse om, at der fortsat er lang vej til verdenstoppen.

I alt 20.000 kr. må den unge surfer slippe for at blive en del af årets store højdepunkt. 

En del af regningen er sikret gennem de tre forskellige jobs, Borregaard skriver på CV’et, når hun i seks af årets tolv måneder skifter azurblåt vand ud med den jyske vestkyst. En anden del mangler fortsat på bankkontoen, hvorfor flere ledige spots til sponsorater fortsat findes på boardet.

Et rush

Alligevel bliver surferen ved. Ved med at jagte sponsorater, drømmen om at være et forbillede for yngre surfere og ikke mindst den perfekte bølge, der både kan fanges på Balis eksotiske palmestrande og blandt de rå klitter i Hvide Sande:

- Det er et rush, som jeg ikke tror, man kan få andre steder. Det er svært at forklare, hvis man ikke selv har prøvet det, men når jeg fanger den store bølge og alt bare lykkes, kan jeg leve højt på det længe efter, fremhæver Borregaard.

Ikke mange danskere kan nikke genkendende til den påstand. Godt nok er surfdisciplinen på fremmarch, men endnu har de færreste med egen krop kastet sig ud i de store bølger.

- Det er den fedeste scorereplik i byen, men folk tror, det kun er lyst hår og den perfekte tan. Det er det langt fra. Du skal virkelig ville det og være villig til ikke at mærke dine tæer i to timer efter en vintertur, understreger atleten.

Fordomsfri forældre

De mange fordomme om nonchalante surfere, der ryger weed og står uden job, har Borregaard heller ikke navigeret udenom. 

Særligt den midaldrende og ældre generation er hoppet på fordomsbølgen. Men ikke surferens forældre - heller ikke selvom Anne Sofie har rundet de 25 år, bor hjemme og ikke har nogen uddannelse.

- De har fine jobs, min mor arbejder på en privatskole, mens min far er bankdirektør, så egentlig har de al mulig grund til at presse på. Heldigvis er jeg kun blevet mødt af opbakning, fortæller en taknemmelig datter.

En datter, der trods alt har besluttet, at det nu er tid til at tage del i det til tider blankpolerede studiemiljø. Går alt efter planen, slår Borregaard til september teltpælene fast i Haderslev, hvor hun har sikret sig en plads på grafisk kommunikation:

- Jeg regner stærkt med at starte der - men jeg er også lige blevet tilbudt en lejlighed i Portugal…, slutter den surf-glade dansker.

Til februar kan du lære Anne Sofie Borregaard endnu bedre at kende, når hun toner frem som én af to hovedpersoner i det helt nye TV2-program ’Surferne Kommer’.

content-loader
content-loader
content-loader