Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Efter det foreliggende er rorpinds-manøvrene om bord på lodsskonnerten No. 5 Elbe årsag til, at den ikke undveg, men blev ramt af et containerskib på Elben. Foto: Freiwillige Feuerwehr Hansestadt Stade

43 overlevede efter de blev sejlet ned på Elben- se video med ulykken

Meget peger på, at en fejlmanøvre med rorpinden på den Fyn Rundt-kendte, nyrenoverede No. 5 Elbe er årsagen til kollisionen med containerskibet. En 82-årig pensioneret lods styrede Lodsskonnerten, der blev ramt.

Af Troels lykke |

Lodsskonnerten No. 5 Elbe - herhjemme kendt fra Fyn Rundt-sejladserne - bliver i denne weekend hævet ved hjælp af luftfyldte sække, skriver Søsiden, Fyns Amts Avis.

Det sejlførende lodsfartøj sank sidste weekend efter en kollission med et containerskib på Elben nær Hamborg.

Alle blev reddet

Alle 43 ombordværende blev reddet. Det skete takket være lynhurtig indsats af det lokale brandværn og redningsfolk, der tilfældigvis var i området.

En uges tid inden kollissionen var No. 5 Elbe kommet tilbage til Hamborg efter en renovering til 12 mio kroner på Hvide Sande Shipyard. Blandt andet blev omkring 600 meter egeplanker skiftet.

Hæves med luft

For No. 5 Elbes ejer, museumsskibs-organisationen Stiftung Hamburg Maritim, er det vigtigt at bjærge det 136 år gamle fartøj på den mest skånsomme måde.

OrganisatioNen har fravalgt bjærgning med kraner og satser i stedet på en metode med luftfyldte sække. Dykkere, sække og pumpemateriel fra et spansk specialfirma er ankommet til Hamborg.

Når sækkene i løbet af weekenden forventes fastgjort til No. 5 Elbe, pumpes de op med luft, og den hævede lodsskonnert bugseres til Hamborg for detaljeret vurdering af skader på fribord, master, rig og under dæk.

82-årig får måske skylden

Hvorfor kolliderede de to skibe? Der foreligger endnu ingen officielle rapporter.

Efter oplysninger givet til Hamburger Abendblatt og mediet NDR peger meget dog på, at skylden ligger hos den 82-årige pensionerede lods, der førte den rorpind-styrede No. 5 Elbe.

Se flere fotos fra ulykke og af Lodsskonnerten

Kilde. Søsiden, Fyns Amts Avis

Se video af ulykken:

 

content-loader
content-loader
content-loader