Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Svømmere, sejlere og andre vandsportsudøvere skal være mere opmærksom på hinanden. Foto: Søsport.dk.

Usynlige personer i havoverfladen skal gøre sig synlige for at undgå farlige situationer

Flere og flere får øjnene op for aktiviteter i og på vandet, og det kan give mange farlige situationer, eksempelvis hvis en person, som var svær at se i vandet, kommer ubehageligt tæt på båden. Sejlere skal holde udkig, mens svømmere skal gøre sig mere synlige, mener Sten Emborg fra Søsportens Sikkerhedsråd.

Af Maria Ravn Jürgensen |

- Hvis man sammenligner forholdene på vandet med trafikken på land, så er sejlerne bilisterne, og alle udøverne i vandet er de bløde trafikanter. Sejlerne skal altid være særligt opmærksomme på, om der er personer i vandet, men dem i vandet har også et ansvar for at gøre sig synlige, siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Gør dig synlig

Det er nemlig ikke alle i vandet, der sørger for at gøre sig synlige, ligesom det ikke er alle cyklister, der kører med cykellygter.

Der er ingen regler på området, men det bedste, man som sejler kan gøre, er at holde et vågent øje og have styr på afmærkningerne for de forskellige typer af vandsport, eksempelvis dykkerflaget.

Flere og flere havsvømmere iklæder sig en pangfarvet badehætte eller havtaske, som driver efter dem.

Fridykkere og havjægere har orange bøjer og dykkerflag, men det er langt fra alle, der gør sig synlige.

Tæt på havne

- Mange af vandsportsgrenene er individuelle, så udøverne har ikke nødvendigvis fået undervisning i det tekniske eller i sikkerhed, og mange er i vandet alene eller ganske få sammen, udtaler Sten Emborg og fortsætter:

- Du kan derfor ikke regne med, at personen i vandet har tjek på at gøre sig synlig og for eksempel undgå at komme på tværs af sejlrender eller havnehuller, siger han.

Man skal dog ikke kun holde øje med pangfarver, men også med mørke skygger i havoverfladen, fortæller han.

Det er især omkring havnene i de større byer og langs kysterne, at problemet er stigende, og hvis man eksempelvis sejler med et stort sejl, kan der være nogle blinde vinkler.

Især i havnehullet og omkring moler er det vigtigt at være opmærksom, da SUP'ere og kajakroere kan gemme sig bag molen og først komme til syne alt for sent.

Kilde: Søsport.dk

content-loader
content-loader
content-loader