Gå til hoved-indhold
Tur
Malene Wilken, hendes mand og parrets to børn sejlede i 2009 på eventyr i Europa. Foto: Malene Wilken
Tur
Malene Wilken, hendes mand og parrets to børn sejlede i 2009 på eventyr i Europa. Foto: Malene Wilken
Tur
Malene Wilken, hendes mand og parrets to børn sejlede i 2009 på eventyr i Europa. Foto: Malene Wilken

Malene: Vi fandt ingen grund til ikke at tage på langtur

Familien Wilken kunne ikke finde en legitim begrundelse for at blive i de danske farvande, da de lod drømmene flyve for over 15 år siden. Siden familien vendte tilbage til Danmark i 2009, har Wilken rejst landet rundt for at inspirere andre til at tage på eventyr.

 

Af Sara Sulkjær |

Imens de fleste lystbåde er gået i vinterhi på landjorden, turnerer langturssejler Malene Wilken rundt til landets sejlklubber.

Også denne aften i Juelsminde, hvor Wilken underholder med oplæsning fra sine to bøger, giver gode råd og fortæller, hvorfor hun sammen med sin mand og to børn bare måtte tage på langtur.

Store drømme

Eventyrets første kapitel skrives en aften i 2003. Wilken og manden er i sommerhus og lader drømmene få frit løb. Drømme, der til sidst leder dem mod det våde element og de blå bølger, da én af dem pludselig erklærer: ”Engang kunne jeg godt tænke mig at sejle jorden rundt”. 

Ingen af dem kunne komme på en grund, der var god nok til at lade være. Der var derfor ingen vej tilbage, og familien besluttede sig for at undersøge, om det reelt kunne lade sig gøre. 

- Da beslutningen først var taget, var det stort set bare et spørgsmål om planlægning, fortæller Wilken, der på det tidspunkt ikke havde meget mere sejlererfaring end nogle sæsoner som guide på Havnerundfarten.

Seks års forberedelse 

Der gik seks år, fra beslutningen blev taget, til drømmen kunne føres ud i livet. Det virkede i starten som lang tid, men hurtigt viste det sig at være godt at have tid til blive klar. 

For selvom det er dejligt at være på vandet, er der meget andet end sejlads, der skal passes i en helt almindelig hverdag. Malene og hendes mand lagde derfor en plan for, hvordan de kunne komme godt i mål - og så gik de ellers i gang.

- Det blev til mange hyggelige timers planlægning ved spisebordet, når børnene var lagt i seng, mindes Malene, der som noget af det første tog en toårig sejleruddannelse for at blive rustet til livet ombord. 

- Det var vigtigt for os, at sikkerheden ombord var i orden, og at vi begge to ville kunne tage roret, når det blev nødvendigt, forklarer hun. 

Hjælpen venter

Ikke kun sejlerfaringen og sikkerheden måtte være på plads. Også viden om lokale farvande og i det hele taget dét at leve på en sejlbåd måtte tillæres:

- Der er et hav af beslutninger, der skal tages, når man vil på langfart. Heldigvis var der god hjælp at hente, understreger Wilken.

Selvom udvalget af sejlerbøger var mere sparsomt dengang, end det er i dag, hentede Wilken og hendes mand stor inspiration hos blandt andre Troels Kløvedal, Svend Billesbølle, Erik Wedersøe og Camille Aulkær Andersen. 

Ved siden af bøgerne fik de også mange gode råd fra andre sejlere, der havde været på langfart. Blandt andet i  FTLF, Foreningen Til Langturssejladsens Fremme, der er er spækket af medlemmer, som gladeligt deler ud af deres erfaringer med at sejle på stort set alle verdenshavene. 

Inspirerer andre

I dag er Malene glad for, at hun med sin historie om familiens langtur, der endte med at gå til Middelhavet, kan inspirere andre til at gøre deres drømme til virkelighed. 

- Vi er utrolig glade for alle de gode råd, vi fik, inden vi tog af sted, forklarer Malene, der derfor bruger nogle af de mørke vinteraftener på at køre landet rundt og holde foredrag.

De fleste af foredragene er til lukkede arrangementer, men når hun eksempelvis bliver booket i forbindelse med Vild med Vand, til messer eller på bibliotekerne er alle velkommen.
 

content-loader
content-loader
content-loader