Gå til hoved-indhold
Tur
Går bølgerne højt, kan stoffet promethazin blive en afgørende hjælp mod søsygen. Foto: Sara Sulkjær

Amerikansk forsker: Promethazin er det bedste middel mod længerevarende søsyge

Stoffet promethazin, der blandt andet gives mod søvnløshed, kan med fordel anvendes på længere sejlture. Midlet anvendes blandt andet af astronauter og under søekspeditioner af den amerikanske læge Joanne Feldman, der nu giver rådet videre.

Af Sara Sulkjær |

Lad de klasssike tabletter, armbånd og plastre blive på land, hvis du planlægger at tage på en længere sejltur. Det mener den amerikanske doktor Joanne Feldman, der i flere sæsoner har været ombord på ekspeditionsskibe nær både Arktis og Antarktis. 

Her har hun i derimod lægemidler indeholdende stoffet promethazin stående som en fast del af udstyrslisten, hvis hun sejler ud på en mere end en få timer lang sejltur. 

Mere bedøvende

Ikke kun den amerikanske læge har fået øjnene op for stoffets anvendelighed mod søsyge. Også NASA's astrounater bruger midlet på missioner i rummet for at undgå den søsyge-lignende rumsyge.

Selv under yderst ekstreme forhold har stoffet derfor bevist sit værd. Flere bevirkninger følger dog i kølvandet, hvorfor det på kortere ture ofte vil være mere hensigtsmæssigt at sluge de kendte og knap så kraftige tabletter - også selvom promethazin bestemt har sin berettigelse på de længere ture:

- Ulempen er, at det er mere bedøvende end nogle af de andre slags, men jeg vil hellere være træt i stedet for at være træt af at være søsyg og samtidig kaste op og føle mig skidt, understreger Feldman over for Condé Nast Traveler.

Fås på recept

På dansk jord er det virksomme stof i lægemidlet Phenergan netop promethazin. En tur på det lokale apotek er dog ikke længere nok for at få fingrene i medicinen, siden det i 2014 blev fjernet fra de frit tilgengængelige apotekshylder. 

I stedet må den søsyge-lidende sejler en tur forbi lægen, som kan udskrive medicinen på recept. En medicin, der ligeledes anvendes mod søvnløshed.

Op til ti procent af brugerne må pudsigt nok regne med at opleve bivirkninger som døsighed og mundtørhed, mens patienter i sjældne tilfælde vil opleve svimmelhed og sløret syn. Det oplyser apoteket.dk.

Kilder: Condé Nast Traveler og apoteket.dk

content-loader
content-loader
content-loader