Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
De fire Rasmus Møller-byggede sejlskibe til parade. Fra højre er det Halmø, Mira, Marieje og Haabet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Historisk træf: Fire sejlskibe samlet i byen, hvor det hele startede for 100 år siden

Da Fyn Rundt-skibene fredag ankom til Faaborg, var det maritimt-historiske minutter, der tikkede på uret. Fire bevaringsværdige skibe med samlet næsten 500 år under kølen vendte tilbage til deres fynske rødder.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Man skal ikke bladre mange sider i historien for Halmø, Mira, Marieje og Haabet, før det står skrevet, at de har mere end de sorte skrog til fælles. De fire sejlskibe er alle over 100 år, og de er alle bygget på Rasmus Møllers træskibsværft i Faaborg.

Det skriver Fyens.dk

Formidler historien

For første gang nogensinde lå de fire sejlskibe bord ved bord i byen, hvor de blev søsat. Det kortvarige historiske træf fandt sted under årets Fyn Rundt-anløb Faaborg fredag.

- Vi er her jo også for at formidle maritim historie, og jeg synes, at det kunne være sjovt at pakke skibene på denne måde i netop Faaborg, fortæller Jan Jay Brun Jensen, Svendborg til Søsiden, Fyns Amts Avis.

Jan Jay Brun Jensen er stævneleder for Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe. Dermed er han praktisk kaptajn for det store puslespil det er at få de mange faretøjer optimalt placeret i havnene.

Hollandsk alderspræsident

Alderspræsidenten blandt de fire Faaborg-byggede sejlskibe er den jagtbyggede galease Marie fra 1897, værftets byggenummer 37. Den er i dag under hollandsk flag og har så godt som beholdt sit originale navn. Nu hedder den Marieje og har også tidligere sejlet Fyn Rundt.

Aldersmæssigt skarpt forfulgt med byggenummer 38 fra 1898 er den jagtbyggede skonnert Mira fra København. I dag er Mira med i charter-poolet De Forenede Sejlskibe baseret nær Amaliehaven.

Den jagtbyggede galease Haabet er fra samme byggeår, 1898, og har nummer 40 fra Faaborg-værftet. Efter en årrække som blandt andet Havgassen af Sletten fik Haabet for to år siden sit oprindelige navn tilbage og er ejet af Træskibsforeningen Faaborg.

Kilde: Fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader