Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Ebbe Munck-Andersen var en skarp og munter journalist, som minbaad.dks redaktør kun har godt at sige om efter mange rejser sammen, herunder tur til Volvo Ocean Race i Rio. Hans smittende humør vil blive savnet. Privatfoto

Mindeord om den energiske sejlsports- og dagbladsjournalist Ebbe Munch-Andersen fra Dagbladet Børsen

Ballad-sejleren Ebbe Munch-Andersen fra Vedbæk udførte sit professionelle job som journalist igennem lige ved 40 år på Dagbladet Børsen, hvor han som han selv udtrykte det dækkede "fast og gyngende grund" dvs. byggeri og sejlsport. Kollega Erik Svarre skriver mindeord.

Af Troels lykke |

Ebbe Munch-Andersen
26. juli 1943 - 3.juni 2020

Af Erik Svarre, tidligere journalist på Børsen

EN MAND PÅ FAST OG GYNGENDE GRUND
Mindeord: Ebbe Munch-Andersen var et menneske, der levede bedst med kontakt til andre mennesker. I samvær med dem. Og i samtale med dem.

Det var også på den måde, at han udførte sit professionelle job som journalist igennem lige ved 40 år på Dagbladet Børsen, hvor han som han selv udtrykte det dækkede "fast og gyngende grund" dvs. byggeri og sejlsport.

Han skaffede således ofte de gode historier med signaturen "ebbe" til Børsen ved at starte sin BMW 850 cc motorcykel og rykke ud fra redaktionen i Møntergade i det indre København til bygge- og bådpladser udenfor byen, hvor han opsøgte kilderne direkte og interviewede dem face-to-face. Dermed fik reportagerne altid en duft af det virkelige liv.

Kilderne var både bosser og bisser, som findes i rigt mål indenfor både byggeriet og sejlsporten.

I byggeriet kan f.eks. nævnes byggebosserne Boye Nielsen, Axel Juhl-Jørgensen og Kurt Thorsen, som Ebbe Munch-Andersen havde tæt kontakt med i sit journalistiske virke.

Var involveret i dansk America's Cup-deltagelse

Interessen for sejlsporten var stor, hvilket sås hver fredag i avisen med nyheder og reportager.

På et tidspunkt tog engagementet aktivistisk karakter, da han var stærkt involveret både som skrivende journalist og organisator af det danske forsøg på at rejse et trecifret millionbeløb til dansk America's Cup-deltagelse med den berømte Drage-sejler, Valdemar Bandolowski, som rorsmand.

Som fagjournalist var Ebbe Munch-Andersen foregangsmand og et forbillede for kolleger på sine to stofområder.

Det gjaldt også hans mangeårige arbejde som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem i det delvist svenske Bonnier-ejede bladhus, hvor der ved hans indsats i bestyrelsen blev gennemført en medarbejderaktieordning, hvilket ikke var sket tidligere i nogen dansk bladvirksomhed.

Aktierne blev købt til kurs 100 og blev mange år senere indløst til kurs 450, da Bonnier blev hovedaktionær.

Oprindeligt handelsuddannet

Oprindelig var Ebbe Munch-Andersen handelsuddannet med læreplads hos den dengang velrennomerede rederi-og handelsvirksomhed, Peter F. Heering, med domicil i Heerings Gård på Christianshavn.  Efterfulgt af en eksamen fra Niels Brock.

Før ansættelsen på Børsen af chefredaktør Erik Rasmussen var han reklamemand på Gutenberghus, og de første år af karrieren dækkede han reklamestoffet.

Ebbe Munch-Andersen efterlader to børn, datteren Nina Munch-Perrin, der er tv- vært i DR-tv-avisen, og sønnen Christian, der er chefrådgiver i Danske Regioner samt kæresten gennem de sidste omkring 10 år, Dagmar Goth. 

content-loader
content-loader
content-loader