Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Maria Øgaard Madsen arbejder i øjeblikket på et topsejl til skonnerten Fulton. Privatfoto

30-årige Maria har startet sit eget sejlmageri på Fur

Kun få kvinder uddannes til sejlmagere – og endnu færre hopper på den selvstændige virksomhedsbølge. Maria Øgaard Madsen er en undtagelse. Et brud med kæresten gav i januar den dygtige kvinde modet til at starte Limfjordens Sejlmageri.

Af Sara Sulkjær |

Morgenmaden er sunket, og 30-årige Maria Øgaard Madsen har sat sig bag computerskærmen for at besvare mails, Facebookbeskeder og betale regninger.

Sådan har den unge sejlmager indledt de fleste hverdage, siden hun den 7. januar officielt åbnede sit værksted, Limfjordens Sejlmageri på Fur. 

- Det var en helt vild svær og skræmmende beslutning. Der er så sindssygt mange ting at sætte sig ind i, men jeg må bare tage ét skridt ad gangen, forklarer midtjyden til Minbaad.dk.

På gyngende grund

Drømmen var ikke ny for den rødhårede kvinde, der, inden hun gik ombord i det selvstændige erhvervsliv, havde til huse som sejlmager i Esbjerg. 

Forinden havde hun tilbragte størstedelen af sin læretid hos en lokal sejlmager i Struer, men da han gik bådebygger-vejen, søgte Madsen mod det vestjyske og kæresten i Danmarks femtestørste by.

Men vindstyrkerne er høje på vestkysten, og bølgerne slår hårdt. Parret endte med at gå hver til sidst, og selvom Maria Madsen på mange måder nød tiden hos Hans Aa, måtte hun sande, at en hverdag med en snes kollegaer ved siden ikke var hendes kop the:

- Da alt blev revet væk under mig, tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne satse og tage springet. Jeg havde ikke meget at miste og skulle egentlig kun bruge et stort bord og en symaskine, forklarer sejlmageren og tilføjer: 

- I Esbjerg fandt jeg samtidig ud af, at jeg arbejdede bedst alene, hvor jeg ikke blev afbrudt og kunne koncentrere mig. På mange måder gav det bare mere mening at starte selvstændigt.

Vil holde fri

Kursen var sat. Sofa, skeer og strømper blev pakket, og Fur indskrevet på GPS’en. 

Forude ventede en ny, anderledes og eventyrlig hverdag. En hverdag, der flyder med solsejl, kalecher, målebånd og kundebesøg. Men også en hverdag, der er nøje struktureret og – modsat de fleste selvstændiges - indbefatter nøje planlagte arbejdstider.

- Jeg er ret perfektionistisk og firkantet, men min intention har aldrig været at blive rig og verdensomspændende. Jeg skal bare tjene penge, så jeg kan leve uden at arbejde 70 timer i ugen, påpeger den modige kvinde.

Det lykkes. Kunderne står i kø hos sejlmageren, der har måttet takke nej til flere bestillinger – også selvom telefonen kun besvares mellem 9 og 17. 

Kvindelige sejlmagere et særsyn

Skal vinden fortsat have mulighed for at puste Madsens sejl fremad, er der nemlig brug for hvile, fritidsinteresser og hyggelige venindebesøg – ikke mindst i sejlmagerbranchen, der endnu ikke er hoppet på ligestillingsbølgen, i hvert fald ikke hvad angår det fordelingsmæssige antal mellem kønnene:

- Heldigvis er der i dag flere kvinder, der søger mod erhvervet, men i gamle dage var sejlmagere mænd, forklarer Maria Madsen.

Kun et par danskere kan hvert år føje uddannelsen som sejlmager til CV’et. Blot de få er kvinder, hvilket fortsat kan skabe udfordringer, når en uddannet indleder produktionen under eget logo:

- Folk skal selvfølgelig se én an, men heldigvis kender jeg en del kunder fra min læretid og min egen fritidssejlads. Efterhånden har folk set, hvem jeg er, understreger den nyslåede virksomhedsejer.

Overvældende opmærksomhed

Det mærkes som nævnt i ordrebogen, der er spækket til bristepunktet – og telefonerne kimer fortsat.

Alligevel er den unge kvinde bevidst om, at livet som selvstændig kan være uforudsigeligt:

- Hvis det ikke lykkes, og jeg må lægge virksomheden på hylden, er jeg blevet en erfaring rigere. I mit erhverv skal man ikke låne en halv eller en hel million for at komme i gang, og derfor ruinerer man ikke sig selv, hvis projektet går på grund, forklarer sejlmageren, der dog har god grund til at være optimistisk: 

- Det har været vildt at opleve, hvordan sejlerne har taget imod mig og fortsat gør det. Hvis alt kører, som det gør i øjeblikket, vil jeg om ti år være mere end tilfreds, slutter den modige sejlmager.

Læs mere om Limfjordens Sejlmageri på Facebook her.

content-loader
content-loader
content-loader