Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
På denne grafik kan man se, hvordan isbjerget A68 har flyttet sig, siden det i 2017 rev sig løs. Grafik: Swansea University

Isbjerg svarende til Fyn gange to kan true skibstrafik i Atlanterhavet

Isbjerget er 6000 kvadratkilometer stort, svarende til to gange Fyns størrelse, og vurderes at veje 1000 milliarder ton. De fleste af Antarktis’ store isbjerge når aldrig så langt, som A68 er nået på de godt to år, det har været i bevægelse.

Af Troels lykke |

Verdens største isbjerg bevæger sig nu så hurtigt, at det inden længe når åbent hav.

Isbjerget, som eksperter har døbt A68, løsrev sig i 2017 fra ishylden Larsen-C i Antarktis. Isbjerget er 6000 kvadratkilometer stort – svarende til to gange Fyns areal – og vurderes at veje 1000 milliarder ton.

Det skriver TV 2.

Eksperter siger, at isbjerget har mistet meget lidt af sin størrelse i de cirka to et halvt år, det har været på farten.

Kan true skibstrafik

Men det vil ændres nu, når bjerget kommer ud i åbent farvand.

- Hvis det overlever i ét stykke, efter det er kommet ud i havet, vil jeg være meget overrasket, siger professor Adrian Luckman fra Swansea University i Storbritannien til BBC.

Da isbjerget rev sig løs sig i juli 2017, lå det længe stort set ubevægeligt, men med tiden har kraftige strømme og vinde ført isbjerget nordpå i retning mod Atlanterhavet og kan true skibstrafikken.

I skrivende stund befinder A68 sig på breddegraden 63 grader syd.

Kilde: TV2

content-loader
content-loader
content-loader