Gå til hoved-indhold
Store både
Dronen har siden den 1. juli fløjet over Storebælt. Foto: Søfartsstyrelsen

Svovlsniffende drone kontrollerer Storebælts T-rute - skal tjekke luftforurening fra skibe

I fire måneder testes en ny drone i luftrummet over Storebælt. Dronen skal kontrollere luftforureningen fra skibe, der sejler ad den travle Rute T.

Af Sara Sulkjær |

Dronen er endnu et led i håndhævelsen af svovlreglerne for skibes udledning. Langt de fleste skibe og rederier overholder svovlgrænserne, men ved at bruge en drone med snifferteknologi bliver det endnu sværere at snyde på vægten.

- Det er med til at sikre fair konkurrence for alle operatører i skibsfarten, forklarer Søfartsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hurtige data til myndighederne

Dronen er udlånt af EU’s søfartsagentur, EMSA, og skal operere i et afgrænset område ud for Sjællands Odde. Det er anden gang, at EMSA tester en svovlsniffende drone over Storebælt.

Sidste år fløj en anden type drone i området i tre måneder. Den nye drone har tidligere været brugt til overvågning af generel karakter samt kystovervågning.

Ved at flyve ind i røggassen fra et skibs udstødning kan den blandt andet ”sniffe” sig frem til mængden af svovl i skibets brændstof. Disse data bliver hurtigt tilgængelige for myndighederne, i dette tilfælde Miljøstyrelsen, som kan følge op, hvis et skib ikke overholder kravene til svovlindholdet i brændstoffet.

Gavner den grønne dagsorden

Flere danske myndigheder har samarbejdet for, at dronen fra EMSA har kunnet få flyvetilladelse i Danmark.

- Et test-projekt som dette er et godt eksempel på, hvordan et velfungerende myndighedssamarbejde bidrager til nye teknologiske løsninger, der kan gavne den grønne dagsorden, understreger Søfartsstyrelsen.

Selve test-projektet med dronen gennemføres i et samarbejde mellem Miljø- og Fødevareministeriet, Miljøstyrelsen og Søfartsstyrelsen. Svovldronen har fløjet i Danmark siden den 1. juli og vil atter gå på land den 31. oktober 2020.

Kilde: Søfartsstyrelsen

content-loader
content-loader
content-loader