Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
I Norge arbejder sejlmagerne på højtryk for at skaffe dragter og visirer til sundhedspersonalet. Foto: Gran Seil / Facebook

Gransegel i Malmö producerer sejl om dagen og syr beskyttelsesdragter om natten

Alle sejl er sat ind i kampen mod coronavirus. I Malmø sys dragter fra kl. 19 til 04 om natten, mens Oslo-afdelingen har omlagt hele produktionen.

Af Sara Sulkjær |

Når klokken slår 18.00 stummer lyden fra hårdtarbejdende symaskiner stille ud, mens lokalerne hos Gransegel i Malmø henlægges i mørke.

Et normalt scenarie i systuen i Limhanm, der ligger tomme hen, inden sejlmagerne igen melder deres ankomst den følgende dag.

Men sådan er det ikke længere. Én time efter luk er der atter liv i sylokalerne. Klokken 19.00 kæmper synålene sig endnu engang gennem den tykke sejldug, mens maskinernes brugere intenst guider og former stofdugen.

50 dragter i ordrebogen

I de mørke nattetimer er intensiteten i top. Arbejdet tjener et formål, der rækker langt udover smukke og trygge skærgårdsture for hr. og fru Lund eller sejre på kapsejladsbanen.

Her står 50 beskyttelsesdragter øverst i den svenske sejlmagers ordrebog.

Dragter, der skal værne det svenske sundhedspersonale mod den coronavirus, der ikke blot har vendt systuens produktion på hovedet, men hele verdenssituationen:

- Vores beregninger er nærmest et nul-spil, men det føles godt at hjælpe vores "soldater" i frontlinjen, forklarer Claes Hiersemann fra Gransegel i Malmø til Minbaad.dk.

Bruger spinnakerdug

Trenden startede i Oslo. Da det norske statsoverhoved, Erna Solberg, lørdag den 14. marts slog fast, at kongeriget nu befandt sig i en "nasjonal krise", begyndte det hjælpsomme kapløb mod tiden på norske Gran Seils systue i Bærum.

- Vi følte hurtigt, at vi kunne hjælpe, og så det derfor som en pligt, forklarer producenten i et nyhedsbrev.

På én dag øgede sejlermagervirksomheden besætningen fra ti til tyve mand, som alle arbejder på højtryk for at bistå i væbningen af det norske sundhedspersonale.

- Vi bruger spinnakerdug, som er let og vandtæt, samtidig med at det hurtig fører efter vask. Det smarte ved de dragter, vi nu leverer, er jo netop, at de kan vaskes og genbruges om og om igen, forklarer Terje Wang, daglig leder hos Gran Seil, til Teknisk Ukeblad.

Også Gransegels afdeling i Stockholm kastede sig i går over produktionen af beskyttelse til det hårdtarbejdende personale på landets sygehuse.

Kilder: Gran Seil og Teknisk Ukeblad

content-loader
content-loader
content-loader