Gå til hoved-indhold
Tur
Tur

Mere kold eventyrsejlads med Erik Aanderaa i Norskehavet - bølge målt til 25,6 meter

Den norske viking og eventyrer har netop sendt sin femte video ud fra sejladsen i Norskehavet. En tur, der ikke er for børn eller kuldeskær typer. Se, hvordan han kæmper med sine mange udfordringer om bord på sin 35-fods sejlbåd. En bølge, Draupner-bølgen, er målt til 25,6 meter.

Af Troels Lykke |

På Draupner-olieboreplatformene, 160 km fra den norske kyst, har Statoil målt verdens højeste enkeltbølge. 'Draupner-bølgen' var en monsterbølge på 25,6 meter. 

- De absolut højeste bølger i verden bliver sandsynligvis dannet i Atlanterhavet syd for Island. Det er disse bølger, som bevæger sig ind i Norskehavet og Nordsøen, fortæller Ole Johan Aarnes, bølgeforsker ved Meteorologisk Institut i Bergen, til Videnskab.dk.

De fleste forestiller sig nok, at både vejret og havet er vildere andre steder i verden end lige ud for den norske kyst, men det er altså her, de allerhøjeste bølger i verden bliver dannet.

Vinden skaber bølgerne

Ole Johan Aarnes forklarer, hvordan det hele går for sig:

- Det er vinden, der generer bølgerne. Jo stærkere vind, desto højere bølger. Får vinden i tillæg lov til at blæse hen over vandets overflade over lang tid og over en lang strækning, bliver bølgerne store, forklarer han og uddyber:

- Der kommer hele tiden lavtryk vestfra mod Norge. Disse lavtryk bliver ofte forstærket i Nordatlanten. Dette i kombination med store temperaturforskelle i havstrømmene samt store landområder som Grønland gør, at vinden bliver stærkere og bølgerne ekstra store, slutter han overfor Videnskab.dk

Følg norske Erik Aanderaa her: www.facebook.com/nobullshitjustsailing

Kilde: Videnskab.dk

content-loader
content-loader
content-loader