Gå til hoved-indhold
Tur
Man kan komme over corona-tristheden ved at at planlægge næste års eventyr. Hvor går turen hen? Hvor mange uger/måneder skal vi sejle? Hvad vil vi gerne opleve?, fortæller minbaad.dks blogger og turjournalist, Cille. Foto: Cille Rosentoft
Tur

Cilles guide til at overleve de mørke måneder - planlæg din næste sejltur

Familien Rosentoft tager de lange mørke, tunge vintermåneder i brug, når forårets og sommerens sejlture skal planlægges. Her får du deres guide med kriterier at planlægge ud fra, så du også kan vende ventetiden til planlægningstid.

Af Cille Rosentoft |

Nu har efteråret for alvor ramt. Corona lukker verden ned, og enhver drøm om at rejse føles meget langt væk. Det er tungt. Specielt når man lige har købt ny båd og helst vil sejle ud i solskinnet og leve det liv, som kun kan lade sig gøre med vand under egen køl.

Vi kunne synke deprimerede sammen og sætte verden, drømmene og eventyret på pause, indtil vi igen kan tage en bid af det hele. Eller vi kan gøre det, som vi i vores familie netop har taget hul på: Nemlig at planlægge næste års eventyr. Hvor går turen hen? Hvor mange uger/måneder skal vi sejle? Hvad vil vi gerne opleve?

Polen, Holland eller Frankrig?

Drømmene og planlægningen kører for fuld skrue herhjemme. Vi har snakket om at sejle til Polen. Der vil vi opleve den anderledes kultur, billige restauranter og udprægede gæstfrihed, som vi har læst om i denne artikel: Brug sommerferien i Polen.

Med så kort transportsejlads dertil er vi hurtigt fremme og i gang med at opleve alt, hvad Polen har at byde på. 

Vi har planlagt at sejle seks uger, men leger lidt med tanken om at tage et par måneders sejlads i løbet af foråret, mens vi arbejder fra båden.

Vores langtur for et par år siden bragte os både gennem kanaler i Holland og til dele af Frankrig. Begge steder kunne vi godt tænke os at opleve igen. Jeg er specielt ret klar på en tur gennem de hollandske kanaler.

For at komme bedst igennem 4-5 måneder i en tid, hvor der ikke er mange muligheder for at rejse, har vi besluttet at planlægge forårets og sommerens tur.

På den måde føles det ikke så langt væk. Vi ved godt, at det kan nå at ændre sig mange gange, inden vi rammer havet igen, men lige nu hjælper det os.

Hvilke kriterier planlægger vi ud fra?

1. Vi er en stor familie, og vi starter først og fremmest med at finde ud af, hvor mange af vores fire børn vi kan regne med. Den største på 18 år er nok ikke meget for sejltur med familien. Den næstældste på 14 år skal have mulighed for at sige til og fra. Derfor er det et krav, at det er nemt at komme til og fra. Vi skal altså sejle til steder, hvor det (indimellem) er både forholdsvist nemt og billigt at komme til og fra.

2. Jeg vil have varme og har fået overbevist min familie om, at det er det, vi skal gå efter i år. Det afgør nogenlunde, hvilken retning vi skal sejle - og vores tur går ikke i år til Norge eller Sverige. Der er ingen garanti for varme, bare fordi vi sejler mere sydpå, men vi tror stadig på det.

3. Vi har efterhånden sejlet en del, og vores udgangspunkt for planlægningen er derfor at lave en liste over steder, som vi gerne vil opleve igen - eller steder som vi ikke nåede at opleve, men har øverst på listen.

4. Vi vil gerne sejle langt. Vi har ikke noget imod døgnsejlads. Men vi vil ikke have seks ugers transportsejlads. Vi vil have ro til at opleve undervejs, og vi vil helst gerne have båden med os tilbage på samme tur. Det afgør, hvor langt vi kan sejle væk, uden at det bliver stressende, og uden at vores to mindste børn vil føle, at turene bliver for lange. Vi har krydset Atlanterhavet med de fire børn, men på det tidspunkt var vi anderledes vant til at sejle. Vi overvejer også et alternativ, hvor vi efterlader båden i fx Portugal - med videre kurs mod Middelhavet eller De Kanariske Øer. Så behøver vi kun at beregne tid til den ene vej.

5. Måske nok det vigtigste punkt. Vi skal huske, at vi skal ind i rytmen igen. Vi er en sejlerfamilie, men vi er en sejlerfamilie, som ikke har sejlet siden september. Vi har en ny båd, som vi skal lære at kende. Ungerne er blevet større, når vi igen er ombord og på vej på eventyr. Med andre ord skal vi give os selv tid og ro til at lande. Vi må ikke have for travlt.

Eventyr uanset destination

Når alle de punkter er overvejet og taget med i planlægningen, kan vi gå i gang med alt det sjove. Hvad vil vi se, opleve, smage på og prøve. Hvordan forbereder vi os bedst? Vi har stadig mange destinationer med i puljen, og vi beslutter os nok ikke lige nu.

Men vi nyder at drømme os derud og ved, at vi med sikkerhed får et vildt eventyr, uanset om vi ender i Polen, på de hollandske kanaler eller i Normandiet. Eller måske et helt andet sted?

Hvis ikke I allerede er i gang med at planlægge forårets og sommerens ture, kan det anbefales at starte nu. Det gør ventetiden til planlægningstid, og pludselig er vi på havet igen. 

content-loader
content-loader
content-loader