Gå til hoved-indhold
Tur
Carpe Diem, som familien sejler på, er en 40 fods Furia Brisa. her er ddsigten fra en ankerbugt ved San Blas øerne. Privatfoto

Verden er stadig åben: June og Søren Grummesgaard er på vej ud i Stillehavet

Efter at have været hjemme i fire måneder er June og Søren tilbage på deres 40-fods Furia Brisa. På trods af corona oplever de en verden fuld af eventyr, og med en ny corona-test i hånden kan det meste lade sig gøre. De er nu i Panama og på vej ud i Stillehavet.

 

Af Cille Rosentoft |

- Verden er stadig åben, og du kan sagtens opleve den som langturssejler, hvis du er indstillet på at sætte dig ind i reglerne og lade dig teste. 

Sådan siger June og Søren, som befinder sig i Panama, da jeg, Cille, snakker med dem. Her venter de på at komme igennem Panamakanalen og ud i Stillehavet.

Sidst jeg snakkede med dem, var de på vej hjem til Danmark og skulle efterlade båden på Curacao. Corona var en direkte årsag til, at de havde ændret deres planer og satte sig på et fly i stedet for at følges med deres langturssejler-venner, som alle sammen var på vej ud i Stillehavet.

Nu har de været hjemme i fire måneder, og der er blevet fyldt op på både den økonomiske konto og familie- og venne-kontoen. De er klar til nye eventyr, og om det bliver med eller uden stop hjemme i Danmark, det vil tiden vise.

- Det kommer an på så mange ting. Freja og Nannas (deres to ældste piger, red.) muligheder for at komme og besøge os. Jeg kan ikke undvære mine børn i to år. De er 22 og 25 år og skal leve deres liv. Hvis det passer ind i deres liv, kommer de. Så når vi savner dem, må det være os, der tager hjem og krammer dem, forklarer June.

Corona fylder stadig

Selvom det er muligt at sejle rundt i verden, kan June og Søren godt mærke, at corona er en del af pakken lige nu. Selvom de begge er vaccinerede, skal de stadig testes, og det kan mærkes i et langturssejlerbudget.

Et af de billigste steder, de indtil videre er blevet testet, kostede det 75 dollars pr. test. Til gengæld er de blevet testet mange spændende steder, og det er interessant at se, hvordan de forskellige samfund løser udfordringen forskelligt.

- Vi er blevet testet på mange forskellige måder rundt om i verden. Fra en lille båd, som lå på siden af os. Det er meget specielt at blive testet fra en gyngende båd med en pind, der først kom i munden og derefter i næsen, griner June og Søren.

Udover den formue, som den lille sejlerfamilie allerede har brugt på test, præger det ikke deres tur og eventyr meget.

- Det påvirker os ikke rigtigt. Man (langturssejlere, red.) snakker og undersøger, og det giver mere administrativt arbejde, fordi vi hver gang, inden vi flytter os, skal sætte os ind i,  hvordan indklarerings-reglerne plus corona-reglerne er lige i dette øjeblik. Reglerne skifter meget hurtigt, faktisk hurtigere end vi andre skifter underbukser, forklarer June og Søren.

June vaccinerede 5000 i Danmark

Mens June og Søren var hjemme i Danmark, kæmpede June for at være med til at stoppe corona. Hun vaccinerede mennesker i Danmark to dage om ugen og nåede i løbet af de fire måneder, de var i Danmark, at vaccinere 5000 mennesker.

- Det gav mening at være med til at stoppe corona og lægge mine kræfter i det, siger June.

Det var ikke noget problem for dem hverken at hoppe direkte ind i arbejdet eller at sige farvel igen efter fire måneder. Men for Søren blev det en øjenåbner i forhold til at mærke efter, hvordan resten af deres langturssejlads skal planlægges.

Det blev nemlig tydeligt for ham, at han stadig godt kan lide at arbejde, og at det giver en anden ro at sidde med computeren og slippe alle tanker om bådarbejde. Derfor har han taget en computer og en aftale med sin arbejdsplads om, at han kan arbejde fra båden og verden med sig ombord.

- Jeg kan se nogle muligheder i det, både økonomisk og i fordybelsen ved at sidde med noget, jeg er god til. Jeg kan godt lide mit arbejde, og det vi har gang i nu er lidt af et eksperiment. Det er ikke noget, min arbejdsplads har gjort før, men de er med på at give det en chance, forklarer Søren og uddyber:

- Nu tager jeg det bedste fra to verdener, og jeg skal ikke jagte internet, men være lige her og så opsøge arbejdet og internet, når det giver mening i vores planer. Måske kan det være med til at skubbe lidt til normerne.

Langturssejlads er ikke gratis - hverken økonomisk eller personligt

- Vi har planlagt en rute for resten af vores tur, men vi er indstillede på, at det godt kan ændre sig undervejs, påpeger June, og Søren fortsætter:

- Vi tager det langsomt. Vi er ikke bange for at lave ændringer. Vi har stadig familie, venner og kolleger hjemme, selvom vi tosser rundt herude. De står der bare og er klar til at gribe os. Men nu er vi her, og vi tror på, at alting løser sig.

Det er et tema, der fylder meget hos June og Søren - både i denne snak og i vores tidligere snak. De insisterer på, at verden og eventyret skal opleves nu, og at ændringer i planerne også kan være eventyret i sig selv.

Men sådan har det ikke altid været. Det er en kompetence, som de har udviklet undervejs, og ifølge dem begge er det en kompetence, som er nødvendig, hvis man skal kunne leve et liv som langturssejler.

- Hvis man ikke kan give slip, så bliver det for hårdt, og man bliver stresset. Det har omkostninger at tage på langtur, både økonomisk og i forhold til relationer. Vores piger betaler også en pris hjemme. Så derfor skal vi også dyrke det og få det meste ud af det, forklarer June og Søren, og afslutter med at slå fast:

- Hvis man er klar til at give den fuld skrue, kan ens drømme gå i opfyldelse. Men det er ikke gratis. Hverken personligt eller økonomisk.

content-loader
content-loader
content-loader