Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Anders Kongstad og Jakob Kryger Sørensen stiller op for Faaborg Sejlklub, men træner til daglig i Espergærde Sejlklub, hvor de også er medlemmer. Foto: Hrvoje Duvancic / Regate.com.hr

Faaborg-sejlere på flot 9. plads til EM i Snipe - men måtte slæbes halvanden time til banen i Split

Anders Kongstad og Jakob Kryger Sørensen, der til dagligt sejler i Espergærde, men stiller op for Faaborg Sejlklub, sikrede en overraskende niendeplads efter en vild torsdag, der skabte stor debat blandt sejlerne.

 

Af Sara Sulkjær |

Klokken 11 måtte de knap 50 besætninger ved EM for Snipe stå klar. Det var ikke dagens første startskud, der her var programsat. I stedet kunne de to mand store teams fæstne et tov i jollen, hvorefter en halvanden time lange slæbetur til stævnets kapsejladsbane kunne begynde. 

- Vi var afhængige af den termiske vind, som slog igennem hver dag klokken 13-14-stykker, og som ellers byggede sig op frem til klokken 17, forklarer Anders Kongstad, der sammen med gast Jakob K. Sørensen var eneste dansker i Kroatien.

At kun en enkelt jolle bar 'DEN'-initialerne i sejldugen var intet problem. Den danske besætning overraskede såvel konkurrenterne som sig selv ved at slutte på en flot niendeplads. En placering, der samtidig var den bedste blandt de skandinaviske deltagere:

- Efter en svær førstedag med utilregnelig vind fik vi torsdag vores helt store gennembrud. Vi sejlede hurtigt på kryds, men det var især på lænsebenene, at vi formåede at vinde mange meter. I torsdagens anden sejlads, hvor vi slutter 7'er, tager vi eksempelvis 12 både på det ene lænseben. Vi fandt nogle gode, hurtige ruter ned ad bølgerne og undgik at kæntre, påpeger Anders Kongstad overfor Minbaad.dk.

Kæntringer og en knækket mast

Det var ikke alle i feltet, der delte danskernes begejstring for den blæsende torsdag. De markante forhold med en stærk vind fra nordvest, der resulterede i store bølger, adskillige kæntringer og en enkelt knækket mast skabte stor debat om, hvorvidt det var sikkert at sejle under disse forhold.

Alligevel blev tre sejladser skudt i gang, hvoraf de to første var den klassiske op-ned-bane, mens banelederen i sidste sejlads valgte at skifte til den olympiske bane grundet den kraftige vind: 

- Forholdene var fantastiske, og det var nok noget af det sjoveste og vildeste kapsejlads, vi nogensinde har prøvet. Og så er det bare fedt at se, hvordan de mange timers træning i hårdt vejr på Øresund har båret frugt, påpeger gast Jakob Kryger Sørensen. 

Håbede på top-25

På sidstedagen, lørdag lagde den danske besætning ud med at vinde læstart og slog ind foran hele feltet (se foto i artiklens bund). En flot start, der blev hædret med en samlet femteplads, mens danskerne i sidste sejlads vekslede en 22. plads ved første topmærke til en 10. plads i mål efter et stærkt lænseben og et effektivt andet opkryds.

- Vi er meget tilfredse, og vi er meget glade. Vores målsætning inden stævnet var en placering i top-25, så der er uden tvivl en masse godt at tage med fra stævnet, understreger den danske besætning.

Selve stævnet, der var et åbent mesterskab, blev vundet af de amerikanske mestre i Snipe-klassen, Ernesto Rodriguez og Kathleen Tocke. En spansk båd med Jordi Triay og Cristian Vidal blev bedste europæiske besætning.

Se alle resultaterne fra EM i Snipe her.

content-loader
content-loader
content-loader