Gå til hoved-indhold
Tur
Martin og Liam Bakmand har skabt en fin duo i det nordjyske. Privatfoto

Nye sejlerfamilier - mød Martin og sønnen Liam på syv år - et makkerpar til søs

Her på siden vil du i den kommende tid møde nye sejlerfamilier. Der er kommet mange nye sejlere til og de er ikke ens. Vi har forestillinger om hvordan en sejlerfamilie er - men måske vi skal til at ændre vores syn på det. Martin Bakmand og Liam fra Aalborg sejler i en Balaton 24.

 

Af Cille Rosentoft |

De sejlerfamilier jeg har snakket med, er vidt forskellige og deres tilgang til sejlads og til dét at være bådejere, er der også stor forskel på.

De har det til fælles, at de elsker havet og at de ønsker at bruge tid sammen. Derudover er der ikke mange lighedstræk, men de er alle nye sejlerfamilier.

Mød én af familierne her

Familien Bakmand, Martin på 27 år og Liam på 7 år, som holder til i Aalborg Sejlklub.

Martin, hvilken båd har I købt?

- Vi har købt en 24 fods Balaton denne vinter. Først startede jeg med en 17 fods Triss i slutningen af sidste sæson. Jeg skulle lige prøve det og se om det var noget for os. Jeg fandt hurtigt ud af, at det skulle der være mere af.

- Det var nemt for mig at tage beslutningen, jeg vidste med det samme, at det var noget for os. Jeg gav 17.000 for båden og så fik sælger min gamle båd med i en byttehandel.

Den var klar til at sejle, bortset fra at der lige skulle fikses lidt på motoren. Da jeg havde renoveret den, fandt jeg en tæring på bagblokken og så købte jeg en ny motor i stedet for. Nu er alt fikset.

Hvad er jeres erfaring med sejlads og hvordan er I kommet i gang?

- Jeg har sejlet en lille bitte smule som stort barn, men det sagde mig ikke en skid dengang. Så jeg havde stort set ingen erfaring. Det har min far til gengæld og han hjalp mig i starten. Han satte mig ind i vigeregler og god etik på havet. Altså de vigtigste regler om hvordan vi skal opføre os derude.

- Det var nemt for mig at komme i gang med selve sejladsen. Jeg kiggede lidt på båden og så hvordan de forskellige ting hang sammen. Det var meget ligetil, konstaterer Marint og fortsætter: Jeg tager ikke duelighedsbevis, men jeg bruger min far, hvis der opstår spørgsmål eller behov for hjælp.

Hvordan har jeres sommer været?

- Vi sejlede fra Aalborg til Læsø denne sommer og havde brugt foråret på at prøve båden af. Det var vigtigt for mig, at vi vidste, hvordan den fungerede inden afgang og at vi var bekendte med båden. Denne sommer sejlede vi ni dage og det var egentlig meningen, at det skulle have været en længere tur. Men vind og vejr afgjorde, at vi kun tog ni dage.

- Vi havde en enkelt lidt voldsom oplevelse den første dag på vores sommertur. Vi sejlede ud af fjorden og det blæste kun 2-3 m/s, men jeg gad ikke at høre på motoren, så vi slukkede og sejlede stille og roligt ud, fortæller Martin og fortsætter sin fortælling: De havde lovet mere vind senere og det skal jeg love for, at der kom. Vi fik god vind i sejlene og så røg forstagen pludselig. Jeg vidste godt, at der havde været noget med forstagen og jeg havde haft den af og tjekket den godt igennem.

Det viste sig, at den ikke havde det så godt inde i selve rullen, så den sprang op. Jeg skulle på dæk i ret meget vind og styrmand Liam (red.:Martins søn) var nødt til at overtage roret. Vi fik forsejlet ned og ordnet det så godt jeg kunne, motoren kom i gang og med storsejl og motor sejlede vi hurtigt i havn.

Det blæste endnu mere op og dagen efter var vi blæst inde. Min far kom til med et nyt sejl og der kom styr på det hele.

- I den situation viste det sig, at alle de mange sejlture i foråret, hvor jeg havde arbejdet på at gøre Liam tryg ved roret og ombord i det hele taget, var rigtig godt givet ud. Liam havde styr på det og det var vigtigt for mig - også i den konkrete situation.

Det går ikke at stå ude på åbent hav med en dreng, der pludselig er utryg ved det hele. Han holdt hovedet koldt og et par dage efter var båden klar til at vi kunne fortsætte mod Læsø, fortæller Martin med stolthed i stemmen.

Hvordan er det at træde ind i denne sejler-verden?

- Jeg er så positivt overrasket over, hvor god en oplevelse det er at træde ind i denne sejlerverden. Alle har taget godt imod. Vi oplever altid hjælp og god stemning, når vi kommer ind i en ny havn, siger Martin og fortsætter med et lille men …:

- Altså lige bortset fra den ene gang, hvor vi gik på grund ud for Hals havn. Vi forsøgte at få hjælp, da det blev mørkere og mørkere og til sidst kom der en båd og hjælp os fri. Da vi kom ind i havnen havde vi været på havet i 15 timer og var godt trætte. Vi skulle til at lægge os uden på en anden båd, og der mødte vi ikke andet end brok. Brok over tidspunktet, larmen og at skulle ligge der uden på dem. Der kunne vi godt have brugt lidt mere ordentlighed og venlighed. Men sådan er det engang imellem. Det er heldigvis den eneste negative oplevelse, som vi har haft!

Hvad har været svært/udfordrende/overraskende?

- Jeg er ikke blevet negativt overrasket over noget. Jeg er positivt overrasket over, at denne verden er så nem at træde ind i og at der næsten kun er venlighed og hjælpsomhed at hente.

Men hvis der skulle være en negativ overraskelse, så peger Martin på denne:

-Hele ideen med at skulle til Læsø denne sommer, var at komme tilbage og få hummer hotdogs, som jeg smagte der for syv år siden. Dem har de ikke mere. Det var ikke en del af planen. Men så lavede vi dem selv, siger Martin.

De danner et ret sejt makkerpar, Martin og Liam og der er ingen tvivl om, at Liam allerede har ret godt styr på det. Mens jeg har dem i røret, spørger Martin Liam, om han kender andre på syv år, der kan sejle en båd? Liam behøver ikke tænke længe og svarer: “Nej, det gør jeg faktisk ikke.”

Martin og Liams gode råd til andre der drømmer om at blive sejlerfamilie?

Mest af alt bare gør det!

Få det prøvet af inden. Hvis du aldrig har prøvet det før, så sejl ud med nogle med erfaring først. Tag en weekend-tur. Bare sejl kort så du får en fornemmelse og så kast dig ud i det!

Når båden krænger kan det godt føles lidt vildt første gang, men du får hurtigt en fornemmelse for båden og dens bevægelser. Det kan noget helt særligt at slukke motoren og sejle for sejl.

Køb en billig båd til at starte med.

Du skal starte billigt, så du kan finde ud af, om det er noget for dig. Du kan sagtens få en Maxi 77 for 10.000. Tjek motoren eller få en til det, inden du køber den. Find en båd med en påhængsmotor, det er nemmere at gøre noget ved.

Inddrag børnene!

Tag dem med ud i roligt vejr, så de får selvtilliden til at klare det. Lad dem mærke, at selvom de er små, kan de godt sejle båden. De skal mærke det! Det er ikke nok, at I snakker om det. Vær tålmodig og tag dem med ud i let vind. Forklar dem det og vis dem det i stedet for at gøre det for dem.

content-loader
content-loader
content-loader