Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Fotos: Per Heegaard
Sejlklubber

Efter EM i J/70 tager KDY førstepladsen som bæredygtig sejlklub i Norden

Kongelig Dansk Yachtklub (KDY) har for deres afholdelse af J/70 Europeans-stævnet i september som den første sejlklub i Norden modtaget platin-certificering i bæredygtighed. Der var ingen engangsplast, ingen print, fokus på havmiljø og et ‘Green Team’.

Af Troels Lykke |

Det er en eksklusiv klub KDY træder ind i. Som de første i Norden, og blot som de tredje i Europa, var der stor glæde og stolthed at spore hos KDY, da de i sidste uge modtog deres platin-certificering fra Sailors for the Sea.

I KDY nedsatte man i 2020 et ‘Bæredygtighedsudvalg’, der skulle støtte op om den bæredygtige profil, man havde besluttet, at KDY skulle have. I spidsen for udvalget kan Søren Helmer Jensen nu høste resultatet med det netop modtagede platin-certifikat.

- Havet er sejlsportens vigtigste ressource, og med sejlsport som en dansk national sport er det vigtigt, at vi giver vores bidrag til, at vi fortsat kan nyde et rent hav. Ingen indsats kan være for lille, påpeger Søren Helmer Jensen, formand for KDY’s bæredygtighedsudvalg.

Ingen engangsplast, ingen print, fokus på havmiljø og et ‘Green Team’

Certificeringen af stævnet sker på baggrund af en rapport, der er udviklet ud fra af alle de bæredygtige fraktioner, der til sidst endte med den flotte platin-certificering.

I rapporten kan man blandt andet læse, at KDY ved at bruge genanvendelige krus sparede det ugelange stævne for omkring 4000 engangsplastikkrus, ligesom alt andet engangsplast var bandlyst under stævnet.

Man kan også læse, at information og resultater blev vist på store tv-skærme, fremfor at blive printet og uddelt til de over 100 teams. Bundmalingen var miljørigtig, frivillige oprydningsteams sørgede for, at intet tabt affald endte i naturen, og plastisk-vandflasker var elimineret ved opstilling af flere vandstationer.

Alt sammen koordineret af stævnets ‘Green Team’.

Kommunen som en aktiv og vigtigt bidragsyder

Effektiv skiltning for at reducere kørselsomfanget, sortering af affald på havnen og en koordineret oprydningsindsats efter stævnet var ligeledes på programmet. 

For sejlklubben var kommunen en uundværlig samarbejdspartner, da den bæredygtige logistik skal koordineres i så stort et stævne, og Gentofte Kommune har derfor ydet et stort bidrag i forbindelse med, at KDY nu er platin-certificeret som den første sejlklub i Norden.

- Uden Gentofte Kommunes meget aktive medvirken havde det ikke være muligt, understreger Søren Helmer Jensen.

Fremtiden ser grøn ud i KDY

Der er ingen tvivl om, at KDY med den flotte platin-certificering har sat barren for bæredygtighed højt. Klubben glæder sig allerede til at udvikle endnu flere justeringer til deres stævner for at passe på havmiljøet.

Tre store stævner i 2022 er allerede udvalgt til at være udgangspunket for denne udvikling.

- Vi kigger allerede nu frem mod 29’er Eurocup, EM i Star og IKC til næste år med henblik på en yderligere udvikling af aktiviteter til at reducere miljøaftrykket, fortæller Søren Helmer Jensen.

Sailors for the Sea er en international organisation, der arbejder for at beskytte verdens have. I dag forbinder organisation over 12 millioner sejlere verden over. Læs mere på www.sailorsforthesea.org.

I forbindelsen med certificeringen har KDY udarbejdet en rapport over stævnet og dets aktiviteter. En kopi af denne rapport kan rekvireres pr. mail ved henvendelse til Søren Helmer Jensen på shelmerjensen@gmail.com 

content-loader
content-loader
content-loader