Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Det er ikke altid lige let at være kvinde i danske sejlsport. Foto: Frederik Sivertsen / Sejlsportsligaen

Hver fjerde kvinde har oplevet eller været vidne til kønsdiskriminerende adfærd i sejlsporten

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sejlunion, hvor knap 3.000 kvinder og mænd har deltaget. - At hver fjerde kvinde har oplevet kønsdiskriminerende adfærd er helt urimeligt, og det klæder ikke vores sport, understreger unionens direktør, Christian Lerche.

Af Sara Sulkjær |

Hvis kønskulturen i Dansk Sejlsport var en ost, ville det være sådan én, de fleste langt hen ad vejen var tilfredse med. Men der er også huller. Et par af dem endog markante. 

Nogenlunde sådan lyder konklusionen på den undersøgelse, som Dansk Sejlunion i maj gennemførte om kvinder i sejlsport, hvor knap 3.000 personer har deltaget. Undersøgelsens konklusioner blev præsenteret på en konference ultimo maj. Omtrent lige mange mænd og kvinder svarede på spørgsmålene i undersøgelsen. 

Latterliggørelse på grund af køn

Begynder vi med hullerne, viser undersøgelsen, at 25 procent af kvinder i dansk sejlsport selv har oplevet kønsdiskrimination eller været vidne til, at andre kvinder udsættes for det. Særligt yngre kvinder rapporterer i undersøgelsen om nedladende kommentarer, latterliggørelse på baggrund af køn og sexistisk verbal adfærd.

Samtidig oplever en del kvinder at blive taget mindre alvorligt i sejlsporten end mænd, at deres muligheder er færre, og at de er mindre velkomne i klubberne og i det maritime miljø end mænd.

Christian Lerche, direktør i Dansk Sejlunion, kalder den del af undersøgelsen for ’nedslående læsning’, men glæder sig samtidig over, at vi nu har fået syn for sagn.

– Vi vidste, at der på globalt plan er udfordringer og har også haft en mavefornemmelse, som sagde, at der nok også var noget at komme efter i Danmark. Det bekræfter undersøgelsen desværre. Jeg er glad for, at vi nu kan gå fra mavefornemmelser til data, der gør os i stand til at handle på udfordringerne. At hver fjerde kvinde har oplevet kønsdiskriminerende adfærd, er helt urimeligt, og det klæder ikke vores sport, siger han.

En forskellig oplevelse

Kvinder og mænd oplever dermed kulturen i sejlsport forskelligt, påpeger unionens direktør, og den viden må Dansk Sejlunion ikke sidde overhørig.

- Når så mange kvinder tydeligt har tilkendegivet, at de ikke føler sig inkluderet i lige så høj grad i fællesskabet som mænd, og når andelen af kvinder, der har oplevet eller overværet kønsdiskriminerende adfærd er så høj, skal vi som forbund naturligvis lytte og skubbe på for en forandring både lokalt og generelt i sejlsportskulturen, påpeger Christian Lerche og uddyber:

- Sejlsporten skal være inkluderende for alle, så både piger og drenge, kvinder og mænd har lige adgang og behandles ligeværdigt og respektfuldt. At give alle de samme muligheder kan sagtens betyde, at klubberne og sejlunionen skal gøre noget særligt for bestemte grupper. Vi skal nu se på, hvad der kan gøres bedre. 

Mænd kan se kvindernes kvaliteter

Zoomer vi ind på selve osten uden om hullerne, viser undersøgelsen, at både kvinder og mænd er enige om, at kvinder er lige så dygtige sejlere, ledere og instruktører som mænd, og at kvinder i frivilliglivet skaber en mere inkluderende kultur og tiltrækker flere kvindelige medlemmer til sporten.

– Lige præcis denne del af undersøgelsen er jeg meget glad for at læse. For den viser, at vi kønnene imellem ikke anser, at der er forskel på vores kvalifikationer. Dermed handler det måske mere om en kultur, som kvinderne enten har svært ved eller lyst til at blive en del af.

- Havde der været en grundlæggende holdning blandt særligt mænd om, at de var dygtigere eller bedre som sejlere og i sejlsportsarbejdet, havde udfordringerne været bekymrende, forklarer Dansk Sejlunions direktør.

Ingen skal hænges ud

At ændre en kultur er dog ikke noget, der sker over natten. Det er langt sejt træk, som Dansk Sejlunion nu har taget det første spadestik til.

– Det er vigtigt at sige, at vores fokus på kvinder i sejlsport ikke handler om at hænge nogen ud eller vælge nogen fra. Det handler i bund og grund om, at vi gerne vil invitere flere indenfor og fastholde dem i sejlerfællesskabet. Samtidig kan vi se, at der er et stort potentiale ved at blive dygtigere til at rekruttere kvinder til det frivillige arbejde, understreger Christian Lerche og fortsætter:

- Kan klubben gøre fællesskabet indbydende for flere, er der også en langt større talentmasse at rekruttere hænder fra til de mange opgaver i klubberne. Mange flere kvinder vil faktisk gerne bidrage, men skal måske i højere grad end mændene tilskyndes til at melde sig.

Dansk Sejlunion arbejder i øjeblikket på at færdiggøre en rapport på baggrund af undersøgelsen. Den forventes lanceret i løbet af sommeren og vil derefter ligge til grund for det videre arbejde.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen blev gennemført som optakt til den globale sejlerfestival ”Steering the Course”, som World Sailing havde opfordret til at afvikle. I Danmark satte Dansk Sejlunion bl.a. fokus på at fortælle beretninger om de mange positive eksempler på sejlads for kvinder i sejlklubberne over hele landet. 

content-loader
content-loader
content-loader