Pludselig forsvandt vinden, og sejlere gik fra hero til zero under Finn-stævne i Dragør
De rekordmange Finnjolle-sejlere blev udfordret i et flot lørdagsvejr, da 99 % af vinden med ét forsvandt. Olof Lundqvist og hans svenske kollegaer snød danskerne, som må glæde sig over Otto Strandvigs tredjeplads. Sejlerne Christian Reed Rasmussen og Michael Staal skriver fra stævnet.
29 joller på startlinjen, heraf fem svenske og én islandsk, sikrede ny deltagerrekord ved Dragør Mesterskaberne (DM), som Finn-sejlerne – med et stort smil om munden – ynder at betegne ’det rigtige DM’.
Et mesterskab, hvori særligt fjerde sejlads på første lænser blev ekstra spændende, da en kraftig cumulus nimbus-sky smed en ordentlig bunke vand og slukkede 99% for vinden.
Herefter måtte feltet kæmpe i super let luft i en periode, inden vinden kom igen. Først fra lidt forskellige retninger og derefter fra den oprindelige. Det gav en del rokeringer i feltet, men til sidst var det nogenlunde de forreste fra første mærkerunding, der også var først over målstregen.
En god håndfuld sejlere gik fra hero til zero på sejladsens første opkryds. De var overbeviste om, at vinden ville gå i vest i forbindelse med cumulus nimbus-passagen. Nix - ikke denne gang.
Ualmindelig svag strøm
Generelt blev de mange fremmødte i Dragør mødt af lette vinde fra sydvestlige og sydlige retninger og lun luft, da de kastede sig ud i lørdagens fire sejladser. Den berygtede strøm i Øresund var også på plads, men i en svagere udgave end længe set til dette stævne.
Det var i overvejende grad vigtigere at sejle på de 15-20 graders vindspring med dertilhørende trykforskelle, end det var at sejle på strømmen. Men strømmen var hele tiden i spil. I korte perioder kunne strømmen også boves, hvilket gav en ekstra dimension i sejladserne.
Resultatlisten viser, at alle i feltet på nær SWE 87, Mats Johnsson, fik sig en dobbeltcifret placering på denne svære lørdag. Det er et klart tegn på, at bredden i klassen er øget markant. Selv små fejl straffes af et hurtigt sejlende midterfelt.
Fra hero til zero
Også baneleder Kim Pedersen, Dragør Sejlklub, roste hele feltet for meget præcise og gode starter denne lørdag. Her var bedste dansker efter førstedagen Peter Bøje på en fjerdelads, med Otto Strandvig og Søren Kjær på femte- og sjettepladsen.
På ottendepladsen lå endnu en svensker, Olof Lundqvist. Ham vender vi tilbage til.
Enkelte andre highlights fra lørdagen:
• Søren Kjær, Veddelev Bådelaug, lavede en flot førsteplads i anden sejlads
• Martin Mikkelsen, Middelfart Sejlklub, fortalte, at han havde ramt alle banemærker på nær dommerskibet, og selvfølgelig lavet de nødvendige snurreture af samme grund
• Michael Staal, Dragør Sejlklub, lavede comeback efter ét års pause
• Johnny Aagesen, Vallensbæk Sejlklub, lavede comeback efter tre års pause
På land serverede Jan Peetz grillede bøffer af bedste kvalitet, som blev skyllet ned i rigelige mængder moleøl og -cola. I det gode vejr blev mange sejlere hængende, og snakken gik.
Kæntring og hjælp fra RIB
Søndag morgen viste sig fra en indledningsvis lidt mere dyster side. Småregn og tiltagende vind ledsagede sejlerne under tilrigning og søsætning. På vej til banen trak en front igennem med 10-12 m/s vind og måske lidt ekstra i korte pust. En håndfuld sejlere vendte om og gik i havn.
Nogen følte sig endnu ikke helt komfortable i hård vind og bølger. Et par andre havde aftaler med sundhedssektoren om at undgå forværring af gamle skader.
Søndagens sejladser adskilte sig fra lørdagens sejladser, idet banen blev rykket ud til farvandet syd for Peberholmen.
DEN 306, Christian Reed, kan bekræfte, at der før start var mere vind, end hvad der lige var til at tøjle, hvilket resulterede i en kæntring med bunden i vejret og et tabt ror, der dog kom retur med hjælp fra en RIB fra Dragør Sejlklub.
Christian sejlede derefter tre solide top 10-placeringer hjem i dagens sejladser og viste dermed, at han også er på vej til at finde farten, når vinden øger.
Opretstående dans gav pote
Da banen var rykket ud til Peberholm, var der ikke de store landeffekter at tage stilling til, men før starterne blev der brugt tid på at vurdere de forskellige skyformationer og tilhørende tryk på henholdsvis bagbord og styrbord side af banen.
Den info skulle så sammenholdes med den sydgående strøm, der blev stærkere tættere på topmærket og særligt på styrbord fløj.
Den friske vind fik baneleder til at sætte signalflag Oscar, så der var fri pump. Som altid blev der pumpet meget flittigt (særligt i de første sejladser).
Altid sjovt at se de forskellige teknikker. Allan er kendt for sin meget opretstående stil/dans, og den virkede godt og var sammen med nogle rigtig fine kryds med til at holde ham helt fremme i alle søndagens tre sejladser.
Covid-test i vandrepokalen
Tilbage på land efter de tre sejladser blev grillen hurtigt mobiliseret, og tre slags pølser med brød grillet. Moleøl og -cola var igen klar i rigelige mængder. Med fyldte maver hos de tilfredse sejlere, hjælpere og pårørende kunne præmieoverrækkelsen finde sted.
Her kommer vi tilbage til Olof Lundqvist, Malmö Segelsällskap, der i SWE 32 lavede dagens bedste serie og lige akkurat sneg sig foran landsmanden og klubkammeraten (og sidste års vinder), Peter Overup med ét point.
Otto Strandvig, KDY, kunne med dagens næstbedste serie snige sig ind på den samlede tredjeplads, ét point fra andenpladsen. Kun syv point skilte de fem første sejlere i toppen. Ligesom til DM må vi konstatere, at vi hænger lidt efter vore svenske kolleger. Én dansker og fire svenskere i top-5.
Otto Strandvig og Peter Overup underholdt herefter forsamlingen med at forklare om de forskellige 'souvenirs', der efterhånden er samlet i vandrepræmien for Dragør Mesterskabet (en flot lakeret trææske).
Hvert år skal vinderen frem mod næste års stævne finde en ting at lægge i trææsken, som symboliserer året eller en begivenhed under stævnet. Peter havde valgt at lægge en Covid-quicktest i æsken.
Øvrige highlights
I øvrigt er det værd at bemærke om resultaterne og stævnet:
• Peter Bøje, Egå Sejlklub, blev næstbedste dansker på en sjetteplads, hvilket er Peters foreløbigt bedste stævneplacering efter mindre end ét år i Finnjollen.
• Jan Peetz blev bedste Dragør-sejler på en 9. plads.
• Søren Kjær blev bedste Veddelev-sejler på en 11. plads.
• Alle hjælpere og baneleder fik stort bifald for deres altid engagerede og store indsats
• Olof Lundqvist fortalte kort om sit kærlighedsforhold til Dragør, som startede for snart 20 år siden, hvor han var eneste Finnjolle-mand i Skåne og derfor ofte besøgte Dragør og de danske stævner.