Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Fanabærer Jonas Warrer, 49er-sejler og løber Sara Slot er klar til åbning. Begge er fra Aarhus. Foto: Lars Møller

22 danske atleter deltager i OL-åbningsceremonien i Japan

Fredag klokken cirka 21.30 japansk tid leder fanebærerne Sara Slott Petersen og Jonas Warrer det danske OL-hold ind på det olympiske stadion i Tokyo til åbningsceremonien.

Af Troels Lykke |

 

Det danske hold til OL-indmarchen består af både atleter, trænere og stabsmedlemmer, og der er store forventninger til en mindeværdig oplevelse. Som olympiske åbningsceremonier altid er, fortæller DIF og Team Danmark til pressen.

De danske atleter, som deltager i åbningen, er klar og glæder sig til at opleve ceremonien på tætteste hold, fortæller chef de mission for det danske hold, Søren Simonsen:

”Åbningsceremonien ved et OL er altid noget helt specielt og et minde for livet. Det bliver det også i år, selvom det bliver uden tilskuere. Det er et magisk øjeblik, når OL-flammen tændes, og hele verdens øjne er rettet mod Tokyo. Vi glæder os helt vildt til at gå ind på det olympiske stadion og repræsentere Danmark foran hele verden,” siger Søren Simonsen.

Danmarks to fanebærere har store forventninger til fredagens ceremoni.

”Det største som sportsudøver er at komme med til OL. Når man har prøvet det, så er det største at vinde en medalje. Det sidste, der så er tilbage på rangstien, er at være fanebærer. For det er en anerkendelse af ens niveau, men det er mindst lige så meget en anerkendelse af ens person og virke udenom sporten. Det er jeg meget stolt over, for jeg har en fornemmelse af, at man skal vise noget udover sine resultater for at komme i betragtning. Det er en kæmpe ære,” siger hækkeløber Sara Slott Petersen, der vandt OL-sølv i Rio i 2016.

Sejleren Jonas Warrer vandt OL-guld i Beijing 2008, og han deltager nu i sit tredje OL. Den mandlige danske fanebærer understreger også, at anerkendelsen rækker ud over de sportslige resultater.

”Det er lidt en anførerrolle at være fanebærer. Man skal være et godt eksempel for de andre, gå forrest og vise holdet udadtil. Den rolle tager jeg helt klart på mig. Jeg synes, at det er fedt at se OL-holdet som et samlet dansk hold. At blive udnævnt til fanebærer er en ære, som går lidt ud over selve resultaterne. Det er en form for overordnet anerkendelse, som er ret unik, og som jeg sætter meget stor pris på,” siger han.

Ikke alle går indmarch

Kriteriet for at deltage i åbningsceremonien er, at det ikke må kollidere med de sportslige forberedelser. Derfor deltager danske atleter ikke, hvis de skal i konkurrence dagen efter.

”Vi har mange danske atleter i ilden lørdag og søndag, og det betyder, at de fleste ikke går med ved OL-åbningsceremonien. Vi er kommet til OL for at dyrke sport på højeste niveau og vinde medaljer. Så selvom OL-åbningsceremonien er en drøm at deltage i, så går vi ikke på kompromis med det sportslige. Det kan være måde fysiske og mentalt forstyrrende at skulle stå op i over fire timer aftenen før en konkurrence og efterfølgende have svært ved at falde i søvn på grund af de mange indtryk. Derfor går blot 22 danske atleter indmarch, da der samtidig er en del danske atleter, som endnu ikke er ankommet til OL,” siger Søren Simonsen.

De danske atleter, som bliver i OL-byen, får i mindre grupper mulighed for at se OL-åbningsceremonien på fjernsyn, og staben har samtidig sørget for lidt underholdning og en ’goodie bag’.

Tøjet

Det er BESTSELLER, der står bag OL-tøjkollektionen og dermed også tøjet, der skal bruges til åbningsceremonien. Indmarchtøjet er udviklet i lette, sportslige og tekniske materialer og båret af et formelt, men sporty look, der matcher ceremonien, der på én gang er højtidelig og samtidig verdens største sportsbegivenhed.

Dannebrog er den centrale del af emblemet på blazerne og er placeret over hjertet. Emblemet er med til at signalere den officielle og mere formelle anledning, mens sportspiktogrammerne, der er trykt på indersiden af blazeren, signalerer sport.

Program for atleterne (lokale tider)

19.30: Afgang i bus fra OL-byen til det olympiske stadion
20.00: Åbningsceremonien begynder
20.00: Ankomst til det olympiske stadion
20.30: Første nation går ind (Grækenland)
21.30: (Ca.) Danmark går ind som nr. 114 (lige efter Tuvalu) ud af 206 nationer
23.30: Åbningsceremoni slutter

Danske deltagere i åbningsceremonien

Sara Slott Petersen (fanebærer)

Atletik

Jonas Warrer (fanebærer)

Sejl

Lærke Olsen

Judo

Charlotte Heering

Dressur

Peter Flarup

Military

Anne-Marie Rindom

Sejl

Ida Marie Baad

Sejl

Marie Thusgaard

Sejl

Jakob Precht

Sejl

Lærke Buhl-Hansen

Sejl

Lin Ea Cenholt

Sejl

Christian Peter Lübeck

Sejl

Maja Jager

Bueskydning

Kojo Musah

Atletik

Anna Emilie Møller

Atletik

Ole Hesselbjerg

Atletik

Karoline Sørensen

Svømning

Clara Rybak-Andersen

Svømning

Helena Rosendahl Bach

Svømning

Simone Tetsche Christensen

BMX-cykling

Steffen Olsen

Skydning

Jonathan Groth

Bordtennis

  

Mikkel Larsen (træner Sara Slott Petersen)

Atletik

Peter Hansen (træner Jonas Warrer)

Sejl

Søren Skaastrup (OL-projektleder)

Stab

Jonas V. Jensen (OL-projektleder)

Stab

Jakob Draminsky (Olympic Attaché)

Stab

Søren Simonsen (Chef de Mission)

Stab

Få overblikket over det danske hold og download atletbilleder til redaktionelt brug på www.ol.dk. Følg det danske hold til OL i Tokyo via @danmarktilol på Facebook og Instagram.

content-loader
content-loader
content-loader