Gå til hoved-indhold
Store både
Store både

Containerskib blokerer Suez-kanalen på fjerde døgn

Sjældent har et containerskib fået så meget opmærksomhed som Ever Given. Skibet har i flere dage sat en prop i den ellers trafikerede Suez-kanal, der forbinder Asien og Europa.

Af Sara Sulkjær |

Grundstødninger er ikke en sjældenhed i Suez-kanalen, der forbinder Middelhavet med Det Røde Hav - men at et 400 meter langt skib rammer bunden for efterfølgende at lægge sig på tværs af den mellem 300 og 365 meter brede kanal er ikke tidligere set.

Ikke desto mindre er det øjebliksbilledet i Suez. Siden tirsdag morgen har det japanskejede containerskib "Ever Given" blokeret trafikken i den ellers travle kanal.

Flere sejler vest om Afrika

Mere end to hundrede skibe lå fredag i kø til kanalen, mens flere andre fartøjer har valgt at sætte kursen vest om Afrika. 

En tur, der ofte tager 14 dage længere end den vanlige smutvej fra Asien til Europa gennem Suez, skriver Maritime Danmark.

Den længere tur kan dog vise sig at give pote. Med en fart på 13,7 knob og i højvande gik containerskibet på grund og trods ihærdige forsøg med såvel gravkøer som fartøjer på vandet er det fortsat ikke lykkes at fjerne skibet fra kanalen.

Reaktionstid på 30 sek.

Hvad der præcist fik det 400 meter lange skib på afveje er vanskeligt at besvare. Flere faktorer såsom vind- og vejrhold samt besætningens erfaring kan spille ind på uheldet i den udfordrende kanal:

- På åben hav har du tid til at reagere - her taler man om ti minutter eller en halv time - mens man inde i kanalen snakker om 30 sekunder, og samtidig er det meget svært at rette op, når det først er kommet ud af kurs, forklarer den erfarne kaptajn hos Torm, Niels Bergkvist Hansen, til TV 2.

Se The Guardian-video af de ihærdige forsøg på at fjerne skibsblokeringen fra Suez øverst i artiklen.

Kilder: TV 2 og Maritime Danmark

content-loader
content-loader
content-loader