Gå til hoved-indhold
Tur
Søren Carstensen holder nytårsaften på Hven i sin Bavaria.

Vintersejlads handler om at være så meget på båden som muligt

Svanemøllen-sejler Søren Carstensen sejler sin Bavaria 44 året rundt - om vinteren med fokus på hygge og varme ombord. Han har blandt andet lavet vintergulv af yogamåtter fra Biltema og anskaffet sig en affugter. Læs her om hans vintersejlads, herunder Sjælland rundt, og lad dig inspirere.

Af Troels Lykke |

Den 48-årige Søren Carstensen fra Svanemøllehavnen sejler en Bavaria 44 fra 2004 købt i efteråret 2018. Før denne sejlede han i en Bianca Riviera 32.

Han bruger både vinter og sommer ombord, og hans tilgang til sejlerlivet er, at det selvfølgelig skal være sikkert - men det skal også være nemt.

Hvis der er alt for mange udfordringer forbundet med at komme afsted, orker man ikke at sejle ud. Derfor er hans udgangspunkt til vintersejlads netop også bygget op omkring det perspektiv.

Det handler om at være om bord

Mens nettet er ved at flyde over af gode råd til, hvordan du bedst gør din båd vinterklar, og hvordan du løbende sørger for at holde den frostsikret, har Søren Carstensen en sikker og simpel tilgang, som virker for ham.

Det handler om at være så meget om bord som muligt:

- Jeg gør ikke meget ved båden om vinteren, men jeg sørger for at komme på båden minimum to gange om ugen. Derudover har jeg på de mest udsatte steder en frostvagt. Jeg har også placeret en flaske/bøtte med almindeligt vand ved skroggennemførelser, og så længe den ikke fryser, er der ingen problemer, fortæller Søren Carstensen.

Jo større projektet bliver, jo mindre sejler man ud

Søren Carstensens erfaring er, at jo større et projekt det bliver, jo sværere bliver det ifølge ham at forlænge sæsonen og tage den kolde og smukke vinter i brug.

- Det skal være nemt at tage på vandet om vinteren. Jeg mener altså, at hvis hele båden er vinterlukket og gjort klar til frost, så skal der meget til, hvis man vil sejle, forklarer bådejeren.

Derfor har Søren Carstensen de sidste mange år fokuseret på at gøre båden hyggelig ombord. Han har lavet vintergulv af yogamåtter købt i Biltema og anskaffet sig en affugter for at sikre et godt indeklima året rundt.

For at kunne holde varmen bruger han som primær varmekilde et oliefyr, et Eberspächer 5 kw. suppleret med olieradiatorer, hvis det er -10 grader eller koldere.

Sejler gerne alene Sjælland rundt

Denne tilgang betyder, at Søren Carstensen glæder sig til den kolde vintersæson og til de mange smukke sejlture.

Han sejler også gerne længere ture og har lige nu planlagt en tur til Anholt til februar samt en singlehanded tur Sjælland rundt. Nytårsaften fejrer han på Hven. Selvom han selvfølgelig helst vil have hele vinterhavet for sig selv, kan du jo godt lade dig inspirere af denne tilgang.

Læs også denne artikel, hvis du vil have flere gode råd og læse om en anden Søren, der også har sin båd i vandet hele året.

Artiklen er tidligere bragt på minbaad.dk

content-loader
content-loader
content-loader