Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Lige nu arbejdes der på at sætte master på bådene. Her et ældre foto fra Kerteminde. Foto: Troels Lykke
Kort Nyt
Hurtig montering af vantskruerne gøres bedst ved brug af hårnålesplitter til vantskruernes splitbolte, som let skydes ind og sikre riggen ind til båden er sejlet på plads og derfor i ro og mag kan udskiftes med splitter eller G- ringe. Privatfoto

Hurtig og sikker montering af bådens mast - nyt forslag

Problemet med ubalance i masten er primært gældende for master med kun et enkelt salingshorn, og derfor er de sjældent i balance, når masten løftes op i mastekranen. Det giver spændende scenarier med en mand hængende i bunden af masten. Erfaren sejler giver råd.

Af Troels lykke |

Den erfarne sejler Klaus Schlichter fra Lynetten Havn guider her Minbaad.dk's læsere:

Båden er lagt til kaj, og på masten liggende på bukke monteres en kraftig line, som starter med fastgørelsen af denne om et evt. mastespil og sikres om en tilhørende klampe. Alternativt kan linen også fastgøres til mastens bombeslag.

Herefter føres den helt op til mastens øverste ¼-del og tørnes her om masten (halvstik) og videre cirka en meter op, hvor den fastgøres til mastekranens løftekrog.

Denne metode betyder, at masten hænger i fin balance og nu sikkert kan svinges hen over bådens dæk og sænkes langsomt ned på mastebeslaget på dæk eller gennem mastehullet til bundbeslaget.

Hurtig montering med hårnålesplitter

Herefter fastgøres forstag, topvant og agterstag i nævnte rækkefølge, hvorefter du kan sænke løftekrogen videre ned. Samtidig kan din egen løfteline igen løsnes, startende fra skødespillet, hvorfor den ikke sidder fast et eller andet sted over sallinghorn med videre.

Hurtig montering af vantskruerne gøres bedst ved brug af hårnålesplitter til vantskruernes splitbolte, som let skydes ind og sikrer riggen, ind til båden er sejlet på plads og derfor i ro og mag kan udskiftes med splitter eller G-ringe.

Husk at hårnålesplitterne også kan genbruges, inden du til efteråret måske igen skal have masten af og derved gøre tiden ved mastekranen kortest mulig, forklarer Klaus Schlichter.

content-loader
content-loader
content-loader