Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Som udgangspunkt er sejlsport for alle uanset køn og kønsidentitet og i langt de fleste konkurrenceformer og bådtyper sejler alle mod hinanden. Køn er derfor langt hen ad vejen ikke relevant i sejlsporten, påpeger Line Markert fra Dansk Sejlunion.

Dansk Sejlunion: Inklusion af transkønnede, interkønnede og non-binære i dansk idræt er væsentlig

Ny rapport om inklusion af transkønnede, interkønnede og non-binære i dansk idræt er væsentlig, mener Line Markert, formand for Dansk Sejlunion. Det rejser dog en række dilemmaer for sporten.

Af Troels Lykke |

Gennem de senere år er der sket en større synliggørelse af forskellige kønsidentiteter i samfundet. Muligheden for juridisk kønsskifte, udredning og behandling i sundhedsvæsenet gør, at hospitaler oplever en kraftig stigning i henvendelser fra personer, der ønsker det offentliges hjælp til at bekræfte deres køn, skriver Dansk Sejlunion i en pressemeddelese.

Ligesom i alle andre dele af samfundet må idrætten derfor i stigende grad forvente at møde transkønnede, interkønnede og non-binære. Det rejser dog en række dilemmaer for sporten.

For hvordan balancerer man inklusion med en lige konkurrence og samtidig tager hensyn til sikkerheden blandt atleterne? Det spørgsmål har Danmarks Idrætsforbund nu i to år arbejdet på at finde svar på.

Fredag udkom deres rapport inklusiv syv anbefalinger på området endelig. En rapport, Line Market, formand for Dansk Sejlunion, hilser velkommen.

– Der er en stigende opmærksomhed og usikkerhed om kønsidentitet i samfundet – ikke bare i Danmark, men globalt. Derfor er det vigtigt, at idrætten proaktivt forholder sig til, hvordan vi kan sikre, at alle har adgang til at deltage – samtidig med, at konkurrencen skal være fair.

Sejlsport er for alle

Som udgangspunkt er sejlsport for alle uanset køn og kønsidentitet og i langt de fleste konkurrenceformer og bådtyper sejler alle mod hinanden. Køn er derfor langt hen ad vejen ikke relevant i sejlsporten, påpeger hun.

– Det er en del af DNA’et i sejlsporten og noget, vi er stolte af. Kun sjældent er mænd og kvinder adskilte. Det gælder især i de olympiske bådtyper. I nogle bådtyper spiller deltagernes fysik, kropsbygning, vægt og styrke en stor rolle for muligheden for at opnå gode resultater. Men i princippet er kapsejlads i disse bådtyper alligevel åben for enhver, der ønsker at deltage.

Dansk Sejlunion har for nuværende heller ikke kendskab til, at spørgsmål om kønsidentitet har givet anledning til tvivl om retten til at deltage i konkurrencer eller mødt udfordringer vedrørende klubbens fysiske faciliteter.

Afventer udmelding fra World Sailing

På internationalt plan har World Sailing nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med anbefalinger for sejlsportens håndtering af inklusion på baggrund af kønsidentitet. Det sker med afsæt i anbefalingerne fra IOC, der helt svarer til DIFs syv nye råd.

– Jeg forventer, at vi på næste bestyrelsesmøde kan bakke op om DIF’s anbefalinger på området. Men vi afventer dog World Sailings ståsted, inden vi fra Dansk Sejlunions side kan komme med en egentlig politik for inklusion i sejlsporten, fastslår Markert.

content-loader
content-loader
content-loader