Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Man vil nu lave alternativer til disse traditionelle fiskenet. Arkivfoto

Unge studerende får pris for bionedbrydeligt fiskenet lavet af edderkoppesilke, søanemoner og muslinger

Ni studerende fra Københavns Universitet har vundet en stor pris for deres bionedbrydelige fiskenet, deres fiskenet skal derimod kunne nedbrydes på tre til fem år, mens de nuværende tager 800 år at nedbryde, skriver TV 2.

Af Troels Lykke |

Mange kender til billederne af de såkaldte spøgelsesfiskenet, der flyder rundt som store affaldsøer i havet.

De efterladte fiskenet har enorme konsekvenser for havmiljøet, og det har ni studerende fra Københavns Universitet (KU) de seneste 11 måneder forsøgt at komme med en løsning på.

De har fået idéen til et bionedbrydeligt fiskenet lavet af edderkoppesilke, søanemoner og muslinger.

- Vores idé var at tage edderkoppespind, som er utroligt stærkt, og så bruge det samme beskyttende lag, som muslinger har, til at beskytte over for vandet, fortæller 21-årige Joachim Ibsen til TV 2 - se interview.

Og selvom fiskenettet endnu ikke er i produktion eller færdigudviklet, har de ni studerende for deres idé senest vundet den internationale konkurrence iGEM, der er kendt som verdensmesterskaberne i syntetisk biologi for studerende.

- Det er jo vildt at få den her slags anerkendelse for det hårde arbejde, vi har lavet sammen. Vi er ni studerende fra KU, der har brugt dag og nat sammen for at udvikle den her idé, lyder det fra Joachim Ibsen.

Fiskenet nedbrydes på rekordtid

De fiskenet, som i dag anvendes over hele verden, er lavet af plastikproduktet nylon. Når de ender i havet, tager det mellem 600 og 800 år, før det bliver nedbrudt – eller mere præcist bliver til mikroplastik.

Joachim Ibsen og de otte andre studerendes fiskenet skal derimod kunne nedbrydes på tre til fem år.

Og så skal det give tilbage til naturen, når det sker.

- Fiskenettet er produceret af proteiner, hvilket betyder, at når det bliver nedbrudt i mindre komponenter, vil det blive til noget, havet også kan bruge, fortæller Joachim Ibsen.

Kilde. TV 2

content-loader
content-loader
content-loader