Gå til hoved-indhold
Havne
Det er de seneste år blevet mere og mere populært at bo på husbåd i København. Foto: By & Havn

Flere pladser på vej til husbåde i København - kommunen er i dialog med lokale borgere

Den stigende efterspørgsel på bådpladser til fastboende sejlere får nu Københavns kommune til at skaffe flere havnepladser i hovedstaden. En dialog er påbegyndt, men hvornår pladserne står klar, tør kommunen ikke love.

Af Sara Sulkjær |

Efterspørgslen på husbåde er stor i København. Et faktum, der nu får By & Havn til at etablere nye pladser til husbåde i havnen, så flere kan få muligheden for at udleve drømmen som husbådeejer.

I første omgang peger By & Havn på en række områder, hvor man vil undersøge muligheden for at etablere husbådepladser. Det er ved Stejlepladsen i Sydhavn, langs en del af Islands Brygge, ved Christiansholm, ved Prøvestenen Syd og ved statens vandarealer på Holmen.

Skal levere på efterspørgslen

At muligheden for at skabe rum for endnu flere af de populære husbåde er kommet i kikkerten er ifølge administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, en naturlig konsekvens af havnestrategien:

- By & Havn lancerede for et par år siden en ny havnestrategi, hvor vi satte fokus på, at havnen skulle være for alle, og at der skulle være flere rekreative tiltag, der skabte en levende havn. Det er vi allerede godt på vej med og hvert år kommer nye sjove tiltag i havnen, som skaber liv.

- Husbåde er næste skridt. Vi mærker efterspørgslen, og det skal vi selvfølgelig kunne levere på. Derfor peger vi nu på en række steder, hvor vi kan se, at der er muligheder for flere husbådepladser, forklarer Anne Skovbro i en pressemeddelelse.

Daglige henvendelser

Generelt er interessen for husbåde stor i Københavns Havn, og om sommeren kommer der dagligt henvendelser fra københavnere, der ønsker at få muligheden for at få en husbådeplads.

Det har dog indtil nu været svært at tilbyde, fordi der ikke har været nok pladser, og bolværkerne i de fleste tilfælde er ejet af private bolværksejere, som også skal give tilladelse.

Med det nye tiltag ønsker By & Havn derfor at skabe flere pladser og ikke mindst ligestilling blandt husbådene, så regler og rammer bliver de samme i havnen – uanset om man er en ny, moderne husbåd eller et bevaringsværdigt skib, som er med til at fastholde den særegne havnehistorie i Københavns Havn.

- Vi ønsker at der skal være plads til alle, både almindelige husbåde og bevaringsværdige skibe. Og det har vi faktisk allerede sikret andre steder i havnen. Vi skal som havnemyndighed sikre, at forholdene omkring husbådene bliver varetaget professionelt, påpeger Anne Skovbro.

Den samme takst for alle

Den professionelle tilgang betyder blandt andet, at sejlerne skal betale den samme takst for en plads i havnen:

- Vi har en rimelig tilgang til vandareal-leje, og derfor er det faste takster, så alle er lige stillet i havnen i fremtiden. Det betyder også, at vi kommer til at gå i dialog med de nuværende bolværksejere for at sikre os, at vi kan skabe nogle gode rammer for de nuværende og fremtidige husbådeejere, fortæller Anne Skovbro.

By & Havn kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor mange husbådepladser, der er tale om, men dialogen med bolværksejere, kommune og husbådeejere er allerede begyndt. Udvalget håber, at de inden længe kan sige, hvornår de første nye husbådeplaceringer vil blive offentliggjort.

Se udlejningstaksterne for de kommende og nuværende pladser her.

content-loader
content-loader
content-loader