Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jesper Radich er kendt for at være meget systematisk. Foto: Troels Lykke

Otte vinder-råd til Fyn rundt-sejlerne fra proffen Radich

Den tidligere America’s Cup-deltager, Jesper Radich, deler ud af sine erfaringer. Få blandt andet konkrete sejltips og idéer til snacks fra den systematiske sejler. Fredag den 31. maj sejles Palby Fyn Cup, og fredag den 7. juni gælder det Classic Fyn Rundt fra Kerteminde.

Af Sara Sulkjær |

America’s Cup, World Match Racing Tour og en række andre store, internationale mesterskaber har haft Jesper Radich på startlinjen.

Også i Fyn Rundt har Radich fra Helsingør flere gange huseret på deltagerlisten i en tysk Soto 40, hvor han hele to gange er blevet første kølbåd over mållinjen.

Det handler derfor om at spidse ører, når Radich her deler sine bedste erfaringer med resten af Fyn rundt-feltet i Palby Fyn Cup:

Radichs otte ekspertråd:

VMC-sejlads - hurtigst til målet
- Princippet bygger på, at man i stedet for at sejle i forhold til vinden, forholder sig til, hvor man skal hen. Man styrer altså nogenlunde mod det valgte punkt, men hvis du eksempelvis kan sejle for spiler ved at falde ti grader, gør du hellere det – det handler altså om at komme hurtigst muligt i retning af punktet.

Skift sejlene
- Vær hele tiden opmærksom på, om I har det rette sejlvalg – og pisk jer selv til at skifte, hvis det ikke er tilfældet. Er der tid og distance nok, er det en god investering. 

Højest to timer ved roret
- Det er ikke tilfældigt, at man i eksempelvis Volvo Ocean Race højest lader den samme styre to timer ad gangen. Uanset hvor dygtig man er, kan man ikke holde koncentrationen længere, så sørg for at give styrmanden fri.

To personer per rolle
- Selvom de fleste både når rundt på omkring et døgn, har sejlerne brug for hvile undervejs. Sørg derfor for, at mindst to personer er i stand til at påtage sig hver enkelt rolle ombord.

Spejd efter tryk
- Én ombord bør hele tiden have ansvaret for at spejde efter tryk. Særligt om natten er det en vigtig opgave, da de kan være svære at spotte. Sejler I i let vind, er det naturligvis specielt afgørende at fange vindpustene, mens det samme er tilfældet i den anden ende af skalaen, hvis I eksempelvis ligger på grænsen med spiler.

Rødt nattelys
- I mørket er det utrolig udfordrende at trimme båden, da det er umuligt at se sejlene. Et rødt lys, der ikke ødelægger dit nattesyn, er en sikker vinder i de mørke timer. 

Et lunt måltid
- Et enkelt lunt måltid i de kolde perioder er fantastisk. Alt efter, hvor I befinder jer på hyggeskalaen, vil jeg klart anbefale at holde det simpelt. Det kan være et frysetørret måltid eller en suppe, der skaber noget at se frem til i kulden.

Den undervurderede snack
- Ernæringsmæssigt er frugt godt, men det kan være svært at opbevare, da man let træder i dem. Her er gulerødder til gengæld temmelig hårdføre, og de føjer lynhurtigt sukker til blodet, faktisk hurtigere end chokoladebarer. Det er en virkelig en undervurderet snack. Derudover er Red Bull og Coca Cola fast inventar hos os.

Artiklen er tidligere bragt på Minbaad.dk

content-loader
content-loader
content-loader