Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
I alt er der i Danmark 7-8 aktive Moth-sejlere i Hellerup og 2-3 i Aarhus. Til de svenske mesterskaber var fem af sejlerne mødt op. Foto: Int. Moth

Frederik Just Melson snød profferne ved de svenske mesterskaber i Int. Moth

Proffer og amatører dystede om titlen i Gøteborg, hvor aarhusianeren Frederik Just Melson med Rockwools SailGP-trimmer Tom Johnson lige i hælene fomåede at krydse linjen som den første i søndagens indledende sejlads. Fem danskere var til start.

Af Sara Sulkjær |

Fem danske både tog i weekenden køreturen til Göteborg og de svenske mesterskaber i den foilende Int. Moth. En køretur, der i den grad blev belønnet med tre dages kapsejlads i perfekte forhold.

Et eksperiment med en SailGP-bane og halvvindsstart betød en spændende indledning på mesterskab, da 20 Moth-både kom flyvende på halvvind med over tyve knob. 

Drillede profferne

Blandt de hurtigst flyvende var OL-guldvindere og SailGP-sejlere, der ved mesterskabet i Sverige dystede side om side med amatørerne.

- Her møder alle niveauer hinanden, og fællesskabet i klassen mærkes især på land, hvor de professionelle sejlere er hjælpsomme med tips og tricks, forklarer Frederik Just Melson, der endte som nummer fem overalt, i en mail til Minbaad.dk.

Blandt de hjælpsomme var ikke mindst SailGP-sejlerne Kyle Langford og Phil Robertson, der gav insights i, hvordan Moth’en skulle trimmes på banen ud for GKSS Langedråg. 

Et område indsnævret af skærgårdens små øer og klipper, hvilket betød en kompakt kapsejladsbane med tre runder. Det gav rig mulighed for at udstille sejlernes evner til at lave manøvrer:

- Her er 'the holy grail' stadig at kunne lave konsistente foilende vendinger, noget vi kunne se drillede selv profferne, når vinden er de 10 m/s, fortæller Frederik Just Melson.

Sejr til danske Melson

Syv sejladser fredag og lørdag var på programmet, mens der på den afgørende dag søndag ventede sejlerne en langsom start med en udsættelse på land, mens kapsejladskomiteen ventede på, at vinden skulle bygge.

Med fire sejladser planlagt blev sejlerne til sidst sendt ud, og efter 30 minutters venten byggede vinden pænt op til 4-6 m/s fra nord.

En vind, som ikke mindst Aarhus-sejler Frederik Just Melson var begejstret for. Danskeren tog føringen og så sig aldrig tilbage - heller ikke selvom Rockwools SailGP-trimmer Tom Johnson var på jagt. Begge både endte med at overlappe hinanden i mål med Melson som akkurat sejrsherre.

Afgjort i sidste sejlads

Til gengæld var det Tom Johnson, Kyle Langford og Dave Gilmour, der kunne kæmpe om føringen i anden sejlads. Knap så heldige bådhåndteringer fra Langford og Gilmour betød dog, at Johnson kunne sejle væk til en stor føring.

Ingen sejladser efter klokken 15.00 betød, at den fulde tidsplan ikke kunne gennemføres. Løbskomiteen fyrede derfo det syvende løb i serien af, da de så en tæt kamp mellem Phil Robertson, Dave Gilmour og Kyle Langford, hvor føringen konstant ændrede sig. 

Det var først på den sidste læns, at Robertson kom foran for at tage sin fjerde sejladssejr i mesterskaberne.  En sejr, der resulterede i, at han kunne stille sig øverst på podiet som vinder af mesterskabet.

Katja Salskov-Iverson hurtigste kvinde

For at tilføje yderligere sjov og konkurrencevilje til hele fleeten blev sejlerne ved stævnet delt op i tre grupper ved hjælp af seeding fra pre-event-SailGP-sejladserne. 

Her vandt Phil Roberston 1. division, mens Frederik Melson endte som nummer fem overalt og tog dermed 2. division. 

Samtidig tog Hellerup-sejler Adriano Petrino, der sluttede 10'er, Doyle Sails-prisen for 3. division. Endelig gik prisen for første kvinde til den danske Rockwool SailGP-sejler, Katja Salskov-Iverson. 

content-loader
content-loader
content-loader