Sådan arbejder vandprøveskibet Sif af Svendborg i Det Sydfynske Øhav
Med vandhenter, plankton-fanger og grave-apparatur på dækket, står katmaranen Sif denne stille og solrige morgen ud for prøvetagning i Det Sydfynske Øhav, fortæller vores samarbejdspartner Søren Stidsholt-Nielsen fra Søsiden, Fyns Amts Avis.
Hvordan har vi det i dag, farvand?
Opgaven for Miljøstyrelsens fartøj Sif af Svendborg er at indsamle materiale til et svar. En slags diagnose.
Med vandhenter, plankton-fanger og grave-apparatur på dækket, står katmaranen Sif denne stille og solrige morgen ud for prøvetagning i Det Sydfynske Øhav.
Sifs faste besætning på to klarer afgangen fra Faaborg. Om bord er også en chefkonsulent fra styrelsen samt Søsiden, skriver Fyns Amts Avis se hele artiklen og masser af fotos.
Med en marchfart på omkring 20 knob stryger vi ud ad Faaborg Fjord. Kursen går mod ”Fyn 650 - 0051”.
Det er miljøstyrelsens betegnelse for den aktuelle, såkaldte målestation, som reelt er en prik i søkortet. Denne position er i Ringgårdsbassinet ikke langt fra, hvor færgen Ærøsund ligger sænket.
Før skibsfører Rasmus Billegrav lader stævnens anker gå, checker han på det elektroniske søkort, at Sif er indenfor den gældende 0,1 sømils radius af den fastlagte position for optag af prøver.
Programmerede plastrør
På agterdækket klargør hans kollega, Regitze Larsen, Sifs hydrauliske kran og vandhenteren. Det sidste er en meterhøj, rund konstruktion udstyret med plastrør og målesonder.
Rørene kan åbnes og lukkes i forskellige vanddybder. I hvilke dybder rørene skal opsamle vandkemiske prøver, er programmeret på computer. På denne position ud for Ballen åbnes og lukkes beholdere ved en meter, fem meter, 10 meter, 15 meter og ved bunden.
Kilde. Fyns Amts Avis