Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Sejlerne fik god fart i jollen, ikke mindst under søndagens sejladser i kraftig vind og høje bølger. Foto: Europe Class Denmark

Lokale Andreas Svensson gik mod strømmen i Europajolle-feltet - og det kostede

To førstepladser og en andenplads blev afløst af en 15. plads, da den ellers suveræne Fredericia-sejler Andreas Svensson som den eneste gik bagbord i banen ved årets første ranglistestævne i Europa-klassen. 39 sejlere var til start.

Af Kenneth Bøggild, Europe Class Denmark |

Kenneth Bøggild fra den danske Europajolle-klub skriver fra årets første ranglistestævne, der samtidig var klassens tredje VM-udtagelsesstævne af fire:

Fredericia, en af klassens helt store og dygtige vækstcentre, stod for værtskabet. Når Fredericia inviterer til stævne, ved sejlerne, at der er styr på alt det sportslige, god stemning på land og fokus er på, at alle skal få en god oplevelse.

39 sejlere var tilmeldt stævnet. I feltet var klassens hurtigste sejlere, nye på vej op, og sejlere som var til deres første Europajolle-stævne. 

Sats koster 15. plads

Lørdag blev feltet mødt af champagnesejlads. Vind fra nord/nordøst, 5-7 m/s og sol. Temperaturen viste sig også fra sin herlige side, så forholdene kunne knap være bedre. Som altid, når der sejles i Fredericia, er strømmen et forhold, som skal tages med i taktikken. 

Der skulle blot en enkelt sejlads til, før alle sejlere havde forstået strømsystemet, hvad så prægede resten af lørdagen. Den favoriserede styrbord kant tiltrak hele feltet, mens bagbord side af banen var helt tom for både. Herligt at se, at sejlerne så hurtigt knækkede koden på den lumske strøm.

De lokale sejlere, Oscar Thule og Andreas Svensson, begge fra Fredericia Sejlklub, udviste imponerede taktisk overblik og god fart i jollen. Specielt Andreas Svensson lagde hårdt ud med to førstepladser og en anden. 

Herefter besluttede han, som nærmest eneste båd at gå bagbord i banen, hvad udløste en 15. plads i fjerde sejlads. Klassens verdensmester Anna Livbjerg havde også fart i båden og lavede en imponerende serie første dag med ene placeringer i top-4.

Banelederen var gavmild overfor sejladserne, hvorfor hele fem sejladser blev sat i kassen. Det var nogle trætte sejlere, som henad sen eftermiddag kunne sejle mod havnen.

Mindre højhuse på vandet

Søndag blev sejlerne mødt af noget andre forhold. De forsigtige 5-7 m/s var skiftet ud med omkring det dobbelte, så der ind igennem Lillebælt stod stabile 11-13 m/s, fortsat fra en nord/nordøstlig retning. 

Det betød, udover den meget vind, at bølgerne havde taget til. Det var mindre højhuse, som kom væltende, så snart sejlerne kom fri af den beskyttede pynt ud til det frie sejladsområde.

At sejle i sådanne betingelser er hårdt, men også for banelæggerne er det ofte udfordrende. Igen viste Fredericia Sejlklub, at de ved, hvad de har med at gøre. Hele banen lå klar, med et stabilt liggende dommerstade, da sejlerne kom ud til baneområdet. Imponerede med tanke på de strabadserende forhold.

Sejladserne kom i gang, og hurtigt blev det klart, at Anders Vesterholm Lavesen, Hellerup Sejlklub var i sit helt rette element. Efter en forsigtig start lørdag, lynede han søndag. Var det ikke for en bordfyldning på sidste lænser, havde han scoret rent bord. 

Nu blev det til to førstepladser og en andenplads i de tre afviklede sejladser. 

En klasse for realistiske sejlere

At sejle enmandsjolle i 11 – 13 m/s og bølger, så man knap kan se jollerne, kræver sit af sejleren. Mange kæntringer og stor spredning på feltet var da også resultatet.

Imponerede var det at følge sejlerne, som for alvor gav den gas, men endnu mere imponerede var det at møde sejlere, som i vinden råbte ”nu har jeg fået nok og tager ind”. Den selverkendelse, at kunne vurdere hvornår ens grænse er nået, peger på, at klassen er samling for dygtige, men også realistiske sejlere, som ved, hvor egne grænser går.

På land var det tid for præmieoverrækkelsen, og her var det Anna Livbjerg, Kaløvig sejlklub som stod øverst, dog tæt forfulgt af de lokale sejlere, Andreas Svensson, Fredericia, der fik sølv, mens Oscar Thule, Fredericia, tog bronzen. 

Hos pigerne tog Anna Livbjerg naturligvis guldet, Simone Dahlberg-Garde fra Hellerup Sejlklub sølvet og Camilla Svensson, Fredericia Sejlklub, gik med bronze. Hos drengene fordelte det sig sådan, at Andreas Svensson tog guld, Oscar Thule sølv og Simon Christoffersen sikrede sig bronzen.

Næste rangliste stævne er det legendariske Sailextreme i Kerteminde den 4. og 5. juni 2022.

Se billeder fra stævnet i høje bølger herunder:

content-loader
content-loader
content-loader