Gå til hoved-indhold
Havne
For et år siden gik det sådan i Rudkøbing. Foto: Lone Nielsen
Havne
Båden ligger klods op af broen. Foo: Lone Nielsen

Flere vælger at lade båden blive i vande grundet milde vintre

Flere både overvintrer i vandet, da det forlænger sejlsæsonen og er lettere at lade den ligge - men det kan blive farligt og dyrt. Ved du eksempelvis, om din båd ligger i en sikker A-havn eller i en usikker B-havn?

 

Af Troels lykke |

Det vides ikke, hvorfor sejlbåden på billedet i toppen af artiklen er sunket sidste år, men måske en søventil er gået sig en tur?

Det er en tendens at lade bådene blive i vandet. For over halvdelen af flere adspurgte havne, viste en undersøgelse for Topdanmark for nogle år siden, er der en klar stigning i antallet af både, der overvintrer i vandet.

Flere år med milde vintre kan have haft indflydelse på udviklingen, mener flere havnechefer, som Fyens Stiftstidende har talt med.

Det var især havne ved den vestlige Østersø, Bælthavet og Sundet, der bemærker det stigende antal af overvintrende både, viser undersøgelsen.

Sejlere vil undgå besvær

Udviklingen skyldes, ifølge flere havne, at mange nye bådejere vil undgå besvær med at slæbe båden på land og hellere vil holde øje med båden fra kajen hen over vinteren.

Ligesom flere havne også påpeger, at et stigende antal bådejere faktisk bruger bådene i vinterperioden.

Er din havn en A-havn?

Hvis havnen er godkendt som en såkaldt A-havn af forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, kan båden blive liggende vinteren over, uden at det kræver en særlig aftale.

I B-havnene skal båden til gengæld slæbes på land senest den 15. november, hvis forsikringen skal dække en række skader.

Det er vigtigt at notere sig, at is- og frostskader ikke dækkes af alle forsikringer. Samtidig kan det tilføjes, at en ansvarsforsikring ikke dækker, hvis din båd synker om vinteren, fordi der er gået en søventil, så vandet fosser ind.

content-loader
content-loader
content-loader