Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Øresund er et specielt farvand: Det er smalt, der er utrolig meget trafik året rundt af alt fra små fiskejoller til oceangående gastankskibe og krydstogtskibe. PR-foto

DSRS Helsingør holdt stor SAR-øvelse: Kollision mellem to både i den nordlige del af Øresund

Den ene båd synker, og besætningen på den anden ryger i vandet og spredes for alle vinde. Det var scenariet for en stor SAR-øvelse, som DSRS Helsingør havde tilrettelagt og afviklede i weekenden 23.-24. april. Deltagerne i øvelsen var fra Sverige og Danmark.

 

Af Troels Lykke |

Øvelsen foregik i et næsten 30 kvadratkilometer stort område mellem Snekkersten og Nivå, hvor der var udlagt i alt otte "ofre" - både nogle dukker, men også levende figuranter. Opgaven for deltagerne i øvelsen var at lokalisere og behandle de mange ofre og sikre, at den fingerede ulykke ikke udviklede sig yderligere.

Deltagerne i øvelsen var fra Sverige og Danmark samt fra forskellige dele af beredskabet, hvilket var vigtigt, understreger stationsleder i Helsingør, Anders Lassen:

- Øresund er et specielt farvand: Det er smalt, der er utrolig meget trafik året rundt af alt fra små fiskejoller til oceangående gastankskibe og krydstogtskibe. Risikoen for en rigtig stor ulykke er derfor altid til stede, og i den situation vil redningsenheder fra både Sverige og Danmark skulle arbejde godt sammen. Derfor var denne øvelse vigtig, påpeger Anders Lassen.

10 enheder

Deltagerne kom fra de to DSRS-stationer i Helsingør og København, der til sammen deltog med tre både. Fra svensk side deltog SSRS Råå med to både samt deres rescuerunner (jetski). SSRS Höganäs deltog med deres 12-meters båd.

Hertil kom Beredskabet Helsingør med deres dykkerbåd og sidst men ikke mindst Marinehjemmeværnet med deres 900-klasse "Fænø", der under øvelsen var On Scene Coordinator (OSC).

I alt ti enheder fra forskellige organisationer og lande og næsten 50 personer var involeret i øvelsen.

- Øvelsen forløb rigtig godt. Besætningen på MVH Fænø gjorde et massivt arbejde med at koordinere de mange enheder og tackle sprogvanskelighederne. I takt med at ofrene blev bragt til MVH Fænø, blev de "behandlet" og trøstet. Imens ledte de andre søgeenheder videre i det store område, forklarer Dansk Søredningsselskab.

Første gang med stor øvelse

Med andre ord tog redderne fra øvelsen med gode erfaringer i bagagen. Deltagerne havde kun roser til overs for tilrettelæggelsen, hvilket glæder den ansvarlige øvelsesleder, Hans Henrik Møller fra DSRS Helsingør:

- Det var første gang, vi prøvede at tilrettelægge en så stor øvelse, men alt gik heldigvis som det skulle, siger han og uddyber:

- Det skyldes ikke mindst en kæmpe indsats fra alle på stationen, der bidrog med hjælp til forberedelse og afvikling af øvelsen. Fra dem, der sørgede for vand og mad til figuranterne, der tilbragte en halv lørdag med at ligge i en redningsflåde eller på en båre. Heldigvis var vejret med os med sol og svage vinde hele dagen.

Organisation og kommunikation er afgørende

Ifølge Hans Henrik Møller var der også vigtige erfaringer at tage med fra øvelsen:

- Nøgleordene fra en sådan situation er organisation og kommunikation: I den første fase af en større ulykke gælder det om at få organisationen op at stå. At få fordelt opgaverne til de mange enheder og få uddelegeret noget at ansvaret til andre enheder, så OSC kan få ro til at få det store overblik.

- Derefter handler meget om kommunikation. At være kort og præcis i meldingerne fra de forskellige enheder, og at OSC hele tiden kommunikerer det store overblik til alle deltagerne, så de kender situationen, som den udvikler sig. Endelig skal man ikke undervurdere det personlige kendskab: At vi kender hinanden og hinandens udstyr og kompetencer kan være afgørende i en "skarp" situation, slutter Hans Henrik Møller.

Du kan læse mere om DSRS her.

content-loader
content-loader
content-loader