Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Forsøg ikke at sejle hen over dette gasudslip, båden kan synke, ifølge eksperter. Gasboblerne fra lækket på denne gasledning er spredt over et areal på mere end 100 meter i diameter ved havoverfladen. Foto: Forsvaret

Både kan synke hvis de sejler hen over boblende gasomåde ved Bornholm

- Hvis et skib sejler ind over et gasområde, kan det miste opdrift – fordi der ikke er særlig meget vand, men meget gas i vandet. Og så kan man risikere at synke, siger energianalytiker. Der er etableret en forbudszone med en radius på fem nautiske sømil for skibe.

Af Troels Lykke |

Lækage på gasledning uden for Bornholm får vandet til at boble. Disse bobler er farlige, siger analytiker.

Bobler fra gaslækket i Nord Stream 2 er spredt ud over et areal på mere end 100 meter i diameter ved havoverfladen.

Alene det læk, der er konstateret på Nord Stream 2 cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm.

- Vi kan konstatere, at der ryger rigtig meget gas ud. Så det er ikke en lille sprække, der er tale om. Det er et rigtig stort hul, siger direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw til Berlingske.

Under normale omstændigheder er sikkerheden omkring gasledninger stor. Det skyldes i høj grad, at lækager af gas kan være livsfarlige.

Derfor er det også meget usædvanligt, at gasledningerne Nord Stream 1 og 2 er lækket tre forskellige steder ud for Bornholm.

Det siger Kristian Rune Poulsen, der er energianalytiker hos brancheorganisationen Green Power Denmark. Det skriver TV 2

Skibe kan synke

Ifølge ham er der to primære årsager til, at lækken er farlig, og det hænger i høj grad sammen med de store bobler, der er blevet observeret på havoverfladerne omkring lækagerne.

Boblerne er gassen, der strømmer ud, ligesom hvis man lukker luft ud under vandet, og de bobler kan være farlige, forklarer Kristian Rune Poulsen.

- De er både brandfarlige, og vandet kan miste bæreevnen af boblerne, siger han.

Og netop bæreevnen får Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw til at advare.

Han siger til Berlingske, at myndighederne i øjeblikket har svært ved at nærme sig lækagerne og dermed også opklare, hvad de skyldes.

- Hvis et skib sejler ind over et gasområde, kan det miste opdrift – fordi der ikke er særlig meget vand, men meget gas i vandet. Og så kan man risikere at synke, siger han til Berlingske.

Der er desuden blevet etableret en forbudszone med en radius på fem nautiske sømil for skibe og en forbudszone for fly på én kilometer.

Kilde. TV 2

content-loader
content-loader
content-loader