Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
De to Bøjsen-Møller brødre kæmper læs i Gdynia, der ligger lige nord for Gdansk. 58 både deltog. Foto: VM i Gydynia
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Legenderne Jørgen og Jacob Bojsen-Møller vandt igen VM i Flying Dutchman de var med til at udvikle

Hellerup-duoen vandt sikkert i Gdynia i Polen. - ”Vores” bådbygger, hæderkronede Mader fra Tyskland, som med dette VM vandt VM nr. 100, var bange for at tabe markedet, så vi blev inviteret ned for at diskutere, hvordan en ny model kunne se ud, forklarer Jørgen Bojsen-Møller til minbaad.dk.

Af Troels Lykke |

Efter en meget nervepirrende uge i Gdynia, lykkedes det os at vinde VM-guldet i Flying Dutchman. Det var nervepirrende, fordi vinden under hele stævnet var meget forskellig hen over banen. Både mht. retning og tryk, fortæller 69-årige Jørgen Bojsen-Møller til minbaad.dk. Han sejler med sin to år yngre bror, Jacob, der leverer Bojsen-Møller Sails til de bedste i FD-klassen.

Men det var vi forberedte på, fordi vi tidligere har sejlet et 505 EM i samme område. Dengang var vinden frisk, men meget springende i retning pga. de geografiske forhold.

Vinden under VM var for det meste let mellemluft, dog med halv sejlads i 10m/sek. Desuden krydrede regn- og tordenbyger forholdene.

Robusthed i føringen

I den første del af stævnet koncentrerede vi os om at sejle vores egne sejladser, mens vi - som førende båd i den sidste del – om muligt undgik at komme for langt væk fra de nærmeste konkurrenter.

Vi sejlede ud til den sidste dags tre planlagte sejladser med et forspring på 7 points, men dem kan man hurtigt miste under de forhold, så her holdt vi os hele tiden meget tæt på de ungarnske toere.

Den ene af vores to fratrækkere var dog stadig ikke brugt, så der var nogen robusthed i vores føring.

Pga. svag vind blev der kun to sejladser den sidste dag, men hvis den tredje var blevet sejlet, havde vi ikke behøvet at deltage – mesterskabet var hjemme, siger Jørgen Bojsen-Møller med et smil.

Hvordan har I forberedt Jer og med en ny FDer?

Forberedelserne til VM begyndte sådan set allerede i oktober sidste år.

Her var situationen den, at en gruppe tyske sejlere havde startet udviklingen af en ny FD i Dubai, som skulle kunne tage kampen op med de suveræne italiensk byggede både fra Planatech værftet. Selv om tolerancerne kun er +/- 12,5 mm, kan bådene få ret forskellige egenskaber.

”Vores” bådbygger (hæderkronede Mader fra Tyskland, som med dette VM vandt VM nr. 100) var bange for at tabe markedet, så vi blev inviteret ned for at diskutere, hvordan en ny model kunne se ud.

Rigtigt meget nyt ved jollen

De kom frem til at ville ændre rigtigt meget: Ny skrogfacon, nyt dæk og ny dobbeltbund.

Båden skulle som tidligere bygges som en sandwichkonstruktion med high modulus uni-directional kulfiber og Airex distanceskum.

Fik kun sejlet tre gange før VM i den nye FDer

Vi bestilte den første af disse nye FDer – lidt af en dyr lotteriseddel kan man sige. Planlagt levering i april.

Som det tit går, tog det dog længere tid end forventet at få lavet nye forme, så den første båd kunne støbes. Vi fik derfor først båden på vej til VM og nåede kun at sejle tre gange inden første start.

Ikke ideelt, men det var heldigvis godt nok.

Sølv gik til Szabolcs Majthenyi/Andras Domokos fra Ungarn (13 VMer). De har været mange gange i Hellerup for at træne med os. Bronze: Kay-Uwe Lüdtke/ Kai Schäfers (regerende mestre). Begge sejler i Planatech både, fortæller Jørgen Bojsen-Møller.

Resultater

Jørgen Bojsen-Møller, der holder sig i super form, har tidligere to OL-medaljer i FDeren, en guld og bronze. Jørgen vandt sit 10 VM i FD, mens lillebroderen må nøjes med 8.

 

content-loader
content-loader
content-loader