Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Esben Jessen ombord på vikingeskibet Ottar, som han har sejlet med i mere end 20 år. Foto: Privat

Vikingerne brugte sanserne til søs - manden bag vikingenavigation i serien ’Togtet’ på DR1 forklarer

Vikingeskipperen Esben Jessen, kendt fra ’Togtet’ på DR1, viser hvordan man selv kan blive ekspert i at bruge sine sanser til at finde vej.

Af Anna Brinch |

Vikingerne sejlede over Nordatlanten til Grønland og Nordamerika uden andet end sol, stjerner og bølger at navigere efter. For vikingerne havde hverken kompas, søkort, ur eller GPS til at hjælpe dem på den farefulde færd.

Det er nærmest helt umuligt at forestille sig, hvordan det må føles at sætte sejlet og drage afsted uden moderne navigationsinstrumenter - og det er stadig lidt af en gåde, hvordan vikingerne fandt vej hen over det store, åbne hav.

Mød manden bag vikingenavigation i serien ’Togtet’ på DR1

Søndag den 4. juni er det muligt at komme svaret på den gåde lidt nærmere, når besøgende på Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan møde manden bag vikingenavigation i serien ’Togtet’ på DR1. Her har tv-seerne de seneste 5 søndage har kunne følge en række vikingeeksperter på deres rejse i vikingernes kølvand. 

Esben Jessen, der er ingeniør og mangeårig skipper på vikingeskibet ’Ottar’, navigerer i programmet skib og besætning over Nordatlanten, som vikingerne gjorde det for tusind år siden.

Hør om solkompas og sansenavigation 

Det har fået mange til at spørge om navigation i vikingetiden, og nu er vi så heldige, at vi kan invitere til to spændende ’talks’ kl. 10 og kl. 11 søndag den 4. juni. 

Her kan børn og forældre opleve Esben Jessen og høre ham fortælle om, hvordan han finder vej over oceanerne alene med sine trænede sanser og hjælp fra solen, vinden, bølgernes form - og sin store erfaring fra talrige sejladser, hvor de moderne instrumenter har været pakket væk.

Lær at skærpe sanserne

Esben fortæller med stort engagement om navigationens udfordringer for 1000 år siden, og om hvordan vikingerne kom frem til Grønland og Amerika ved hjælp af 'naturnavigation'.

Børn og voksne får mulighed for at afprøve deres færdigheder med det sagnomspundne solkompas og går sammen med Esben ombord i vikingeskibet Ottar, hvor Esben viser, hvordan man kan skærpe sine sanser, så man selv kan blive ekspert i at finde vej med hjælp fra lyde, skyernes form, vinden og alt det, man kan se fra sit skib på rejsen over oceanerne.

Program søndag den 4. juni:

Mød skipper Esben Jessen kl. 10 og kl. 11 søndag den 4. juni:
10.00-10.30: 
Navigation i vikingetiden med vikingenavigatør Esben Jessen
Tilrettelagt for familier med børn

11.00-11.30:   
Navigation i vikingetiden med vikingenavigatør Esben Jessen
Tilrettelagt for familier med børn

content-loader
content-loader
content-loader