Gå til hoved-indhold
Havne
- Vi har ikke noget svar på, hvorfor drukneulykkerne opstår. Vi håber, det er et tilfældigt udsving, men vi ved det faktisk ikke, siger René Højer, der er projektchef i TrygFonden til dr.dk. Foto: Troels Lykke

Markant flere druknede i de danske havne i 2022 - men stiger og lys kan hjælpe

Selvom der de seneste år er blevet gjort meget for at sikre de danske havne, er flere end 20 mennesker i år omkommet i drukneulykker i havnebassiner landet over. Det viser en foreløbig opgørelse fra TrygFonden. Tallet ligger typisk på 11 om året.

Af Troels Lykke |

20 drunkneulykker i danske havne i 2020.

Det er markant flere dødsulykker end gennemsnittet for de seneste ti år. I perioden 2011 til 2020 har der nemlig været omkring 11 drukneulykker om året.

Og det er foruroligende, siger TrygFonden. Ingen kan nemlig helt svare på, hvad der er årsagen til stigningen.

- Vi har ikke noget svar på, hvorfor drukneulykkerne opstår. Vi håber, det er et tilfældigt udsving, men vi ved det faktisk ikke, siger René Højer, der er projektchef i TrygFonden.

Øjenvidneberetninger kan hjælpe

Transportministeriet har på baggrund af det stigende antal drukneulykker nedsat en arbejdsgruppe, der skal forsøge at finde svar på, hvorfor drukneulykkerne sker.

De skal blandt andet gennemgå øjenvidneberetninger fra danskere, der selv har prøvet at falde i vandet ved en havn, men som blev reddet op igen.

Den slags erfaringer er nemlig meget vigtige, når man skal forebygge ulykkerne, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør i brancheforeningen Danske Havne.

- Det er noget af den her bagvedliggende viden, vi søger omkring drukneulykkerne. Hvad er det, der gør, at folk falder i? Hvad er det, der er så tiltrækkende ved vandet? Og hvad skal man gøre for, at man ikke falder i vandet, siger Tine Kirk Pedersen til dr.dk

Stiger og lys kan redde liv

I Nakskov Havn har man fra 2001 til 2020 oplevet fem drukneulykker med dødelig udgang. Derfor har havnen etableret flere sikkerhedsforanstaltninger, der skal forhindre drukneulykker.

Her har man blandt andet sat ekstra lys op ved havnekanten, ligesom redningsstigerne, der står med 50 meters mellemrum, er malet i en stærk fluorescerende orange farve.

Kilde. DR

content-loader
content-loader
content-loader