Gå til hoved-indhold
Havne
FLID håber, at mange vil benytte arrangementer i havnen til at øve sig i brug af redningsudstyret, evt. som en del af en havnefestival, begivenheder, eller som en del af en dag med venner eller familie. Foto: Troels Lykke

Sådan bruger du havnens redningsudstyr - FLID-havne starter livsvigtig kampagne og viser film

Hurtig indsats er afgørende og kan redde liv, hvis nogen er faldet i vandet, eller ligger livløs i havnen. Så er det vigtigt at kende til havnens redningsudstyr. Derfor relancerer Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) i år den livsvigtige kampagne.

Af Troels Lykke |

Det er forår, og bådene skal i vandet. Det betyder frihed, glæde og socialt samvær i vores danske havne.
Det skal vi nyde, men vi skal stadig huske havnens redningsudstyr, så vi sammen kan passe godt på hinanden.

Hurtig indsats er afgørende og kan redde liv, hvis nogen er faldet i vandet, eller ligger livløs i havnen. Så er det vigtigt at kende til havnens redningsudstyr. Det kan ikke gentages for tit. Derfor relancerer Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) i år den livsvigtige kampagne, der sætter fokus på, at vi der bruger havnen skal kunne gribe ind, hvis uheldet er ude, lyder det fra FLID-havne i en pressemeddelelse.

Med det gode budskab - ”Kan du bruge havnens redningsudstyr?” - viser en instruktionsfilm, hvordan du kan blive klogere på, at en redningskrans, en løs stige eller en redningshage kan redde liv og hjælpe en bevidstløs person op af vandet.'

33 procent havne er ved at sætte redningsudstyr op

Lystbådehavnene har redningsudstyr og lige nu er 33 % danske lystbådehavne i gang med at sætte mere redningsudstyr op og blive Sikker Havn certificerede, det vil sige, sætte sikkerheden i system og lære brugerne, hvordan redningsudstyret anvendes.

Men hvad gavner redningsudstyret, hvis man ikke ved hvordan det anvendes i tilfælde af en ulykke?

Det vil FLID, sammen med søsportens organisationer og Tryg Fonden, blive ved med at gøre opmærksom på. Kampagnen skal få havnenes brugere og gæster i tale med film, plakater og ideer til redningsøvelser.

Øv jer sammen

Hos Foreningen af lystbådehavne I Danmark opfordrer man til, at I ser filmen og øver jer sammen:

”Det er vigtigt, at vi alle kan være med til at yde livsvigtig hjælp, hvis nogen er faldet i vandet, eller ligger livløs i havnen. Start med at se filmen om brug af redningsudstyret, og øv jer i fællesskab i at bruge det. Sikkerhed er noget vi skal tale om, mødes om og være sammen om. Det er en vigtig opgave, for vi ved, at en hurtig indsats er afgørende, hvis uheldet er ude” siger Jesper Højenvang, direktør for Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID).

FLID håber, at mange vil benytte arrangementer i havnen til at øve sig i brug af redningsudstyret, evt. som en del af en havnefestival, begivenheder, eller som en del af en dag med venner eller familie.

Se filmen om brug af redningsudstyr her

Om kampagnen
Kampagnen er en del af projekt: Sikker Havn, som har til formål at højne sikkerheden i de danske lystbådehavne. Målet er, at få flest mulige lystbådehavne til at udstyre deres havne med det nødvendige redningsudstyr, tilbyde havnene vejledning i forhold til redningsudstyret, samt lære havnenes brugere og gæster, hvordan redningsudstyret anvendes. Foreningen af Lystbådehavne I Danmark (FLID) står bag projektet, der gennemføres med støtte fra TrygFonden.

Sikker Havn projektet indeholder en række anbefalinger om opsætning af det rette redningsudstyr, instrukser til brugerne, m.m., som landets havne opfordres til at følge. Opfylder havnen Sikker Havn anbefalingerne, kan havnen opnå en Sikker Havn certificering.

FLID arbejder p.t. intensivt med at risikovurdere havne og give anbefalinger til Sikker Havn certificering. Det sker i samarbejde med syv Sikker Havn-vejledere. TrygFonden donerer redningsposter og instrukser til havne og klubber, der vil gøre en indsats for at højne sikkerheden.

Læs mere på www.havneguide.dk/sikker-havn

content-loader
content-loader
content-loader