Gå til hoved-indhold
Havne
Et trist syn efter stormen Bodils besøg i Gilleje. Arkivfoto: Henrik Paulsen

Forsker spår: Havnene må forberede sig på flere stormfloder i fremtiden

Med den globe opvarmning og den stigende vandstand i verdenshavene øges risikoen for stormfloder i Danmark. For havnene betyder, at nye tiltag må sættes i søen for at beskytte broer, klubhuse og andet inventar.

Af Sara Sulkjær Hansen |

Ti år. Så lang tid er der gået, siden stormen Bodil gik i land i december 2013.

Med uvejret kom en stormflod så stor, at den ellers idylliske fiskerihavn i Gilleleje lignede en kampplads med henslængte både og ødelagte moler.

Stormfloden skulle siden vise sig at blive den første i en række af stormfloder, der siden er gået i land langs de danske kyster - og skal man tro forskeren er det langt fra de sidste.

30 centimer mere vand

Mens hyppigheden af storme næppe ændrer sig drastigt fremover, vil den stigende vandstand i de danske farvande føre stadigt mere voldsomme stormfloder med sig:

- Selv hvis de nuværende klimapolitikker øges, og Parisaftalens mål overholdes, så skal vi forvente en havniveaustigning frem mod år 2100 på 30 centimeter ekstra, forklarer klimaforsker Martin Olesen til DMI og påpeger:

- De sidste 30 centimeter på toppen af en stormflod kan gøre stor skade. Hvis vi fjerner de 30 centimeter fra stormfloden i oktober 2023 eller fra stormfloden under Bodil, så ville problemerne have været langt mindre.

Læs mere om fremtidens storme og stormfloder hos DMI her.

Kilde: DMI

content-loader
content-loader
content-loader