Gå til hoved-indhold
Tur
Det var små hajer, der angreb, siger de russiske sejlere i interview. - Vi er erfarne sejlere, sagde sejlerne på den oppustelige katamaran efter de blev reddet.

Hajer angreb de oppustelige pontoner på 29 fods katamaran, der til sidst begyndte at synke mod Stillehavets bund

Tre mennesker blev reddet i Koralhavet ud for kysten i det nordøstlige Australien, efter at deres oppustelige 29 fods katamaran blev beskadiget af hajer. De tre personer - to russiske og en fransk statsborger - blev reddet af Dugong Ace, mens katamaranen blev efterladt.

Af Troels Lykke |

Man kan undre sig over at sejle i Stillehavet i en oppustelig katamaran - se foto. Men det gik da også galt

Den australske søfartssikkerhedsmyndighed (AMSA) koordinerede redningen tidligt den 6. september omkring 450 nm ud for Cairns kyst efter at have modtaget et nødsignal.

Det hele begyndte, da to sibiriske rejsende drog afsted i juli 2021 langs ruten for de første russiske jorden rundt ekspedition. 

De nåede så langt som til Vanuatu i det sydlige Stillehav i den oppustelige katamaran, men i ti dage var besætningen stoppet for at  forstærke deres skrog for at føle sig mere sikre på store bølger.

Hajbidemærker i skrogene

De havde også fundet hajbidemærker i skrogene, men da biddene ikke gennemborede materialet, fastslog de, at fartøjet var sikkert. 

Efter deres afgang den 28. august blev deres rute mod Australien afbrudt, da de blev angrebet af hajer den 4. september, hvilket beskadigede bagbord ponton. Den følgende dag blev katamaranen igen angrebet af hajer, hvor styrbords ponton blev beskadiget, skriver Sailingscuttlebutt.

Den nu synkende sendte besætningen et SOS-signal, som blev modtaget af AMSA. De tre besætningsmedlemmer var placeret ombord på den oppustelige katamaran, som var på vej til Cairns, og AMSA anmodede om assistance fra et Panama-flaget skib, Dugong Ace, og satte det Cairns-baserede  redningsfly til opgaven.

Katamaranen efterladt

De tre personer - to russiske og en fransk statsborger - blev med succes reddet af Dugong Ace. De læssede deres personlige ejendele på redningsskibet, mens katamaranen blev efterladt. Besætningen ankom til Brisbane den 7. september 2023.

En kommentar på deres Instagram-side bemærkede, hvordan "den næste katamaran skal bygges hårdfør - måske med forstærket metalnet omkring sine pontoner - for at hajerne kan lade en være i fred."

Vi har en bedre idé: Tag ikke på offshore i en gummibåd.

Se video fra redningen fra ABC News - se også NBC-interview med sejlerne 

content-loader
content-loader
content-loader