Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Stemning på Øresund med Europajollerne. Foto: Kenneth Bøggild

Casper Fink og Camilla Svensson vandt Europjolle-stævne på en forårsdag i Hellerup med sol og svingende vind

Så kom den aktive hjemlige kapsejladssæson for Europajollerne for alvor i gang. 48 joller på linjen til Europajollernes ranglistestævne i Hellerup Sejlklub 15. & 16. april 2023. Som altid når stævner afvikles i Hellerup Sejlklub er det jo nærmest som at komme tilbage til sejlsportens arnested, skriver Bøggild.

Af Troels Lykke |

I Hellerup Sejlklub er kapsejlads og stævneafvikling en væsentlig del af klubbens DNA. Det mærker man i planlægningen hvor, alt går smidigt, professionelt og med sejlerne i centrum. Men også når sejlerne ankommer så fornemmes straks at her er en klub som har erfaringen, som har fokus på opgaven, og har et fantastisk team af hjælpere, som står klar til at tage i mod, fortæller Europajollefar, Kenneth Bøggild fra Vallensbæk Sejlklub i denne artikel.

Stævnet var Europajolle klassen tredje ranglistestævne i den samlede serie bestående af fire stævner. Klassens rangliste er også udtagelseslisten til deltagelse i VM & klassens JEM. Specielt VM er i år særligt eftertragtet, da stævnet afvikles i Vallensbæk Sejlklub de to første uger af juli måned 2023.

Sejlerne blev på stævnets første dag mødet af let luft. Det var, i forhold til vejrudsigten ikke lige det forventede. Der var faktisk så lidt luft at baneleder Peter Lübeck måtte sætte AP på vandet da vinden, inden start døde helt ned.

Det effektive banecrew kæmpede med forholdene, og der blev forsøgt flere banen områder. Efter et par timers venten i det meget tidlige forår, slog vinden langsom igennem. Sejladserne kom i gang i 2 – 3 m/s, på noget der lignede over hele banen, så feltet blev straks spredt ud.

Vinden forsvandt og kom igen

For sejlerne som søgte ind under København, på styrbord side af banen blev det et meget langt første opkryds, mens det for sejlerne på bagbord var knap så lagt et opkryds. For midt på første opkryds forsvandt vinden fuldstændig på styrbord side, mens der til bagbord fortsat var 2-3 m/s. Så efter lige ved 20 min. rundende de første både, mens de sidste første var ved topmærket 13 – 15 minutter senere. Lidt ærgerligt for de sejlere som havde søgt lykken på styrbord side, men sådan kan sejlsport være så unfair.

Sejladsen sluttede i opfriskende vind, som fortsatte med at friske til de næstkommende sejladser. De tre følgende sejladser blev afviklet i herlige 7 – 8 m/s fra øst med de, for området største og mest herlige bølger. Ren champagnesejladser for Europajollerne.

Efter den første dag var det Andreas Svensson Fredericia sejlklub, der for alvor havde lagt sig i spidsen, ved i den friske vind at vinde ikke mindre en tre af dagens fire sejladser.

27 kanonskud til ære for Hendes Majestæt Dronningen

På stævnet anden dag blev sejlerne mødet af meget lidt vind og regn, med det som base var der ikke travlhed på slæbestedet for at komme på vandet.

Men som starttidspunktet nærmede sig begyndte vinden at slå igennem, så banelederen kunne sætte startproceduren i gang til den fastlagte tid, i herlige 2 – 3 m/s fra nord. Starterne blev akkompagneret af lyden fra 27 kanonskud til ære for Hendes Majestæt Dronningens fødselsdag, så en festlig start på dagen.

I den lette luft var det nye sejlere som positionerede sig, og da Andreas kom i må som nr. 14 i dagens første
sejlads, så var stævnet igen helt åbent. Som perler på en snor fik Peter Lübeck med crew afviklet dagens fire sejladser, en imponerende indsats med tanke på at vinden også havde en holdning til hvor bane og mærker skulle placeres.

Casper Fink og Camilla Svensson sejrede

Samlet vinder blev Casper Fink, Sønderborg Yacht Club, Martin Brønlund Olesen Kaløvig Bådelaug til søv, og Valdemar Hjernø Pedersen til bronze og hos pigerne var det Camilla Svensson, Fredericia sejlklub som med en fjerede plads lige kniber sig op som vinder, dog a point med Karoline Kiel Kaløvig Bådelaug til sølv og Maja Brønlund Olesen til bronze.

På vej i land skiftede vejret fra lidt kold og diset, til sol og forårsvarme. Det havde Hellerup Sejlklub forudset, så de normale gril pølser var derfor skiftet ud med herlig Hansen Is ad libitum til alle sejlerne.

Et herligt spontant påfund. Næste Ranglistestævne for Europe jollerne, og derved det sidste VM & JEM udtagelsesstævne afvikles i Kaløvig den 29. & 30. april 2023. Herefter er udtagelse til sommerens VM & JEM færdig, og sejlerne kan så begynde at forberede sig til deres VM deltagelse i Vallensbæk Sejlklub og JEM deltagelse i Ustka i Polen, og derved sæsonens formodentlige sportslige højdepunkter, fortæller Kenneth Bøggild.

Se resultaterne fra RL3 her:

Se billeder fra dag 1 her:

Se billeder fra dag 2 her:

content-loader
content-loader
content-loader