Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Optimisterne er overalt på plænen. Foto: Henrik Andersen
Kort Nyt
3 glade piger, Julie og 2 sejlerveninder på 2. dagen

Jan Hovald Petersen var på sidelinjen til Ungdoms-DM i Frederiksværk i Optimist, Zoom, Europa og Ilca

At deltage i et sådant DM arrangement var en gammel drøm – det skete aldrig. Jeg var vel ikke god nok?, blogger Jan Hovald Petersen om sidste weekends ungdomsmesterskab i Frederiksværk. Læs Jans reportage fra sin hjemby. Det var anderledes end da han sejlede jolle i 50erne og 60erne.

Af Jan Hovald Petersen |

Den første sejlads dag 9. sept: Fint sejlervejr på fjorden ved Frederiksværk Sejlklub

Men nu sker det her for en masse unge mennesker – i en ’hær’ af sejlbåde over hele Lystbådehavnen i Frederiksværk. Omkring sejlklubbens gule klubhus så man Optimist joller overalt, dog lidt borte ved det tunge slæbested for større både så man sejljoller som Ilca 4 og Ilca 6 – det der tidligere hed Lazer joller med dengang så karakteristiske Laser mærke i sejlet.

Længst borte mod vest ved Motorbådsklubbens klubhus så man mange Europa joller og Zoom joller -

I alt måske 150 både med tilhørende transportudstyr som trailere og tilhørende puder, fendere og presenninger.

Den første dag går godt. Det bliver til 4 og 5 sejladser på fjorden i fin vind.

Den anden dag den 10. sept: Diset vejr og havgus

Pladsen omkring klubhusene er igen blevet trang – og de mange joller, der skal forberedes med mast og sejl fylder snart luften med vibrationer af NYE SEJL – de særlige lyde fra nye ’stive og glatte sejl’.

Der er god stemning mellem de mange sejlere og deres hjælpere  - og alle venter på signalet til at sætte bådene i vandet.

Blandt de mange travle unge Optimister bemærker jeg især 3 muntre unge piger, der nærmest falder over hinanden i glæde over at mødes igen. Den ene hedder Julie. De må nok komme fra forskellige steder i landet og NU er det så de mødes igen. Jeg får lov til at tage et fælles portræt af de 3 - se foto.

Julie, der også hedder Shitian, ser ud til at have hjælp af en voksen mand, - måske hendes far,  - mast og sejl er kommet på, men hun er næsten grædefærdig over et eller andet. Far trøster sin datter? Se foto. Det rører mig dybt og minder mig om min egen sejler ungdomstid. Og da jeg hjalp min søn i hans Optimist.

Mesterskabet

Men der er mange, der venter. De unge sejlere, der venter på kajen for at komme ud og dyste om Danmarksmesterskabet har også hver især været en relativ hård udvælgelse igennem for at komme så langt.

Fra min egen ungdoms kapsejladser – hårde sejladser krydret med dårligt vejr og uheld på banen – ved jeg, at man som ung har brugt megen energi og ambition for at komme til et DM. Og ikke uden forældres og andres støtte – økonomisk såvel som fysisk.

Bedst hvis begge eller den ene forældre går ind for satsningen: Udfra grundsætningen; Min datter eller søn skal have en god chance her – at blive sejler – og sej – og blive udtaget til UDM og få gode chancer i livet.

Og store oplevelser senere – internationale kapsejladser – egen større båd - sejlerferie i syden o.s.v.

Så jeg hjælper som forælder -

Og hos Optimisterne ser man mange forældre, der hjælper.

Og jeg tror vinderne, - alle sejlerne værdsætter ’de gamles’ hjælp. Og sejlklubbens hjælp. Især hvis man som vinder får lyst til at takke for hjælpen, stående på podiet i ’rampelyset’ som det kendes fra bl.a. TV – .

Bare at deltage giver karakter. Fra tidligste sejljolle-tid lyder det, at det gav selvtillid og mental styrke. Piger kan sejle lige så godt som drenge. Og kapsejlads øver alle evnerne. Og bedømmelse af egen indsats i forhold til vejr og vind – og dårligt vejr. Og at vide med sig selv at vejret skal man være forsigtig med.

Vejret netop denne dag – havgus !! Og vi er mange der står op og venter på starten til at sætte både i vandet. I timevis hørtes sejlenes blafren – men intet skete – længe for unge mennesker at vente!

Havgusen – den aflyste kapsejladserne resten af dagen

For Frederiksværk sejlklub og DS var det heldigt, at der dagen før, lørdag d. 9. var der afholdt 5 sejladser i de fleste jolleklasser, så da tiden for sidste chance for at komme på vandet – nemlig kl. 2 om eftermiddagen blev nået med stadig tæt havgus på fjorden - så blev denne dags sejladser afblæst. Heldigvis var sejladserne i de 4 jolleklasser dagen før vellykkede i god stabil vind så man gik i gang med at sammenregne resultaterne og forberede præmieuddeling til de 3 vindere for hver jolleklasse.

Vinderne i de 4 UDM 23 jolleklasser

Optimst A, drenge : 1. Erik Futtrup HAVEMAN – Horsens Sejlklub

2: Sebastian DALGAARD – Fåborg Sejlklub

3: Silas AKSGLÆDE STAHL – Vedbæk Sejlklub

Optimist A, piger: Freja Vintergaard, Vedbæk Sejlklub

2. Frida Elley Scholdager Vedbæk Sejlklub

3: Clara Lysdahl Andersen, Strib Bådeklub

 

Zoom 8: Alfred HEINEMEIR MADSEN – Birkerød Sejlklub

2: Toke Scheur JANSEN – Yachtklubben Fur

3: Mads DAMGAARD – Kerteminde Sejlklub

 

Europa: 1: Oscar THULE – Fredericia Sejlklub

2: Camilla SVENSSON – Fredericia Sejlklub

3: Aksel BERG – Kaløvig Bådelaug

 

Ilca 4: William KORNUM SVENSSON – Fredericia Sejlklub

2: John Frederik WOLF - Hellerup Sejlklub

3: Frederik WINTHER BØRSTING – Egå Sejlklub

 

Ilca 6: 1: Mads WEGENER – Egå Sejlklub

2: Josephine HEEGAARD – Egå Sejlklub

3: Carl Christian Lysdal ANDERSEN – Strib Bådeklub

Eftertanker:

”Selv om jeg dengang ikke var god nok – så er det godt at mærke den nye tids puls i de mange vibrerende sejl!”  

Men her i Frederiksværk var det et stort og også vellykket arrangement af Frederiksværk Sejlklub. Det var så vellykket at man fra Dansk Sejlunions side afsluttede deres beretning om arrangementet med ordene: Det er første gang at Frederiksværk afholder et stævne af denne kaliber og det gjorde de virkelig flot! Vi kommer helt sikkert gerne igen.

- Jan Hovald Petersen 

content-loader
content-loader
content-loader