Gå til hoved-indhold
Havne
Vikingeskibshallens udstillinger lukker fredag morgen, da beredskabet får brug for arbejdsro, når vandet står højest og vinden er stærkest.

Travlhed i havne - gør klar til stormende Pia og højvande - Vikingeskibsmuseet i Roskilde venter 184 centimer højvande

Vikingeskibsmuseets beredskab forbereder sig på højvande op mod 184 centimeter. Kun efter stormen Bodil i 2013 har vandet i fjorden stået højere, end det kommer til aftenen før lillejuleaften.

Af Troels Lykke |

I dag onsdag er der allerede travlhed med at stormsikre Vikingeskibsmuseets museumsø imorgen starter sikringen af Vikingeskibshallen. DMI har varslet en forventet vandstand på 184 centimeter over daglig vande fredag aften samt hård vind med vindstød op mod 12 meter i sekundet.

”Vi er allerede ved at finde watertubes frem, så vi kan lægge dem ud hele vejen rundt om Museumsøen inden der kommer kraftig vind fra stormen Pia imorgen,” fortæller Søren Nielsen, der er operativ leder af Vikingeskibsmuseets beredskab på Museumsøen og ansvarlig for sikring af bådesamlingen.

Hvis prognosen holder, vil det være den næsthøjeste vandstand, der er målt ved Vikingeskibsmuseet siden man begyndte at registrere vandstand i 1992.

Museumsøen lukker ned onsdag til lørdag

Ifølge prognoserne vil hele Museumsøen ligge under vand fredag, og derfor lukker Vikingeskibsmuseets beredskab for adgangen onsdag kl. 15.00 for at kunne forberede og sikre øen inden den kraftige vind kommer.

"Lige nu følger vi vores beredskabsplan og vi føler os godt forberdt til både vandstigning og storm. Vi vægter vores gæsters sikkerhed meget højt, og derfor vælger vi at lukke adgangen til Museumsøen allerede i dag kl. 15. Udstillingerne i Vikingeskibshallen lukker fredag morgen. Selvom museet er lukket, så vil der stadig være adgang for gæster i Museumsbutikken i Vikingeskibshallen," fortæller Vikingeskibsmuseets beredskabschef Maiken Maigaard.

Beredskabschefen forventer, at Museumsøen langsomt vil blive tømt for vand og skibene bliver pakket ud igen i løbet af lillejuleaften, så vi kan åbne for gæster juleaften. 

Udstillingerne i Vikingeskibshallen lukker fredag

Vikingeskibshallens udstillinger lukker fredag morgen, da beredskabet får brug for arbejdsro, når vandet står højest og vinden er stærkest.

Ved varslinger af vandstand over 170 cm, som er tilfældet fredag, bliver de originale vikingeskibe overdækket med plastik. Det er et særligt krævende arbejde, der skal udføres meget forsigtigt, så de skrøbelige skibsdele ikke tager skade.

"Allerede i eftermiddag samler jeg et lille hold og begynder at finde plastik frem. Det er de to skibe Skuldelev 3 og Skuldelev 5 tættest på vinduesfacaderne samt den originale stævn på væggen, som er udsatte i den her situation. Vi kan ligeså godt begynde at sikre skibene nu. Jo før jo bedre," fortæller operativ leder for samlinger og udstillinger Anne C Sørensen.

Arbejdet med at svøbe skibene ind i plastik er en teknik, der er udviklet i samarbejde med konservatorer fra Nationalmuseet.

”Plastikken skal sikre vikingeskibene mod at blive ramt af vandstænk i det tilfælde, at en af ruderne sprækker, når bølgerne rammer glasfacaden,” fortæller Anne Christina Sørensen, der er samlingsansvarlig på Vikingeskibsmuseet.

Vikingeskibshallens store vindue ud mod fjorden er sikret i med store træplader, der holdes på plads af et solidt bygningsværk af træ i hele vinduets nederste del. Denne ’stormvæg’ står permanent i Vikingeskibshallen gennem hele vinteren.

Beredskabsniveau 4 aktiveres

Vikingeskibsmuseet sikrer til beredskabsniveau 4, som er det næsthøjeste niveau. Det betyder, at beredskabet lægger watertubes ud hele vejen rundt om Museumsøen og rundt om Vikingeskibshallen. Derudover vil udsatte bygninger blive sikret med sandsække.

Hele Museumsøen, hvor bådeværftet, Cafe Knarr og det nye marinarkæologiske værksted holder til, vil allerede i dag blive sikret mod vandmasserne.

Beredskabet er også i fuld gang med at finde plastik frem til at sikre de umistelige originale vikingeskibe i Vikingeskibshallen. 

Flere af de rekonstruerede skibe i museets bådsamling er allerede blevet sikret af bådeværftets medarbejdere, deribland Havhingsten og Ottar. Ifølge de første prognoser vil vandet nemlig nå helt op til der, hvor skibene er blevet trukket på land for vinteren. 

Frivillige bådelaugsmedlemmer hjælper til

Allerede i dag er flere medlemmer af de frivillige bådelaug mødt op for at hjælpe med sikring af Musuemsøen med watertubes. De frivillige kommer også til at hjælpe med at løfte tov, skibskister og andet sejlergrej op fra gulvhøjde i skurene på Museumsøen.

”Det er desværre ikke alle vores bygninger, der kan sikres fuldstændigt med watertubes, fordi de ligger helt ud til havnekanten. Det er blandt andet det nye marinarkæologiske værksted. Her er vi allerede igang med at løfte alle værdigenstande op i en højde over 190 centimeter,” fortæller beredskabsansvarlig for Museumsøen Søren Nielsen.

Disse bygninger er uisolerede ’kolde bygninger’, der bruges til opbevaring og her er fokus på at redde inventaret.

Torsdag morgen vil et hold frivillige fra museets bådelaug møde ind tidligt for at hjælpe med at sikre de originale vikingeskibe med watertubes hele vejen rundt om Vikingeskibshallen.

content-loader
content-loader
content-loader